fbpx

Van aszály, nincs csapadék: kell talajt művelni, műtrágyázni?

Írta: MezőHír-2023/03. lapszám cikke - 2023 március 13. -Hirdetés

Az elmúlt év történelmi aszálya után a csapból is ez folyik. Nem hiába, ugyanis az éghajlatváltozás itt van, ránk rontott ezerrel! Meglepődtünk, hogy ilyen intenzitású is lehet a csapadékhiány! Az előrejelzések a jövőre nézve sem rózsásak, így valamit csak kell tenni, hogy árbevételt ne csak a biztosítótól reméljünk.

Vízmegtartás, talajvédelem tarlóhántással – de hogyan?!

A nagyon messziről jött NoTill-példák jók, csak mi nagyon nem hisszük el őket. Azt szokták mondani, messziről jött ember bármit mondhat. Az is igaz, hogy van már egy kis csapat, aki a szárnyait bontogatja, és töri az utat – na, majd ha ők bebizonyítják, hogy jó ez a NoTill, akkor csináljuk majd mi is.

A talajban kell tartani a nedvességet! Ez elkezdődik már az aratásnál! Milyen tarlót hagyunk? Ha rövid tarlót, akkor kötelező a tarlóhántás, mert úgy még több nedvesség megy ki a földből, mint egy sekély művelés folyamán. Ha hosszú tarlót hagyunk, ahol éppen csak a kalászt vágtuk le, nagyon kicsi lesz a tarlón keresztüli kipárolgás, ez a NoTill-ben nagyon jó. Ugyanakkor, ha még a mulcsos talajművelésnél vagyunk, akkor katasztrófa: ugyanis a következő műveletek nagyon rondán fognak kinézni. A tarlóhántásnál nagyon fontos, hogy minél sekélyebben dolgozzunk, de legalább annyira mélyen, hogy a talajszelvényt teljesen átvágjuk, így megszüntetjük a kapillaritást. A kihullott magokat a talajba keverjük, és a szalmát a felszínen szétterítve hagyjuk. A szalmatakaró védi a talajfelszínt a nagy felmelegedéstől, így a baktériumok is tudnak működni.

A sekélyművelés előnyei

A tarlóhántás után a kikelt növényzetet nagyon gyorsan be kell dolgozni. Az árvakelés nagy mennyiségű vizet párologtathat ki a talajból. Az ultrasekély vagy sekély művelettel kevés energia felhasználásával tudjuk kivágni a növényzetet. Továbbá a felszínt újra bolygatjuk, és plusz magvakat stimulálunk és csírázásba lendítünk. Erre a munkára használhatjuk ugyanúgy a MulchMix kaparendszert, vagy az új, sekély művelésre tervezett TerraCut kaparendszert. A TerraCut kapákat ugyanarra a kapaszárra szereljük, mint a MulchMixet. A nagyon sekély szögállású kapák könnyebben vontathatóvá teszik a munkagépet, minimálisan kevernek, és a takarónövények terminálására is szokták használni őket! A csapadékmentes nyarak következtében nagyon sokszor a tarlóhántás után nagyon sokáig az árvakelés nem jön ki. Az árvakelés valamikor augusztus végén, szeptember elején bújik elő. A legjobb ekkor az alapművelés, ill. a magágykészítés egybe hozása. Ekkor a MulchMix kaparendszernél a szárnyakat otthon hagyjuk, és csak a 8 cm széles kaparésszel dolgozunk. Akár 20-30 cm mélyen, annak megfelelően, hogy mekkora mennyiségű szalmát kell bedolgozni, ill. milyen kultúrnövény következik, milyen ennek a gyökérzete, mennyire kell mélyen lazítani.

Partner HT

Mikor, hogyan baktériumozzunk?

Nagyon sokan használják a szárbontó baktériumkészítményeket. Ezeket a minél jobb hatásfok eléréséért, amint kijuttattuk, azonnal be is kell dolgozni. Ezért a mulcskultivátorra felszerelt tartályból, a tarlóra kijuttatva, a szalmát jól be kell keverni a talajba. A nagy meleg hatására leáll a bacik működése, ezért érdemes elgondolkodni, hogy ezt a műveletet a tarlóápoláshoz időzítsük. Az őszi magágykészítést is a Terrano kultivátorokkal tudjuk végezni. Repcevetés előtt érdemes elgondolkodni, hogy mennyi talajt készítünk a vetés előtt, és mikor vetünk. A többéves tapasztalat az, hogy a repcében akkor érjük el a legjobb kelést, ha éjjel készítjük elő a talajt, és kora hajnalban kezdünk vetni. Így relatíve keveset van a megművelt talaj vetetlenül, így kisebb a kipárolgás a talajművelés és vetés között!

Partner HT – Terrano, két mono műtrágya = komplex

Így spórolhatunk nagyot a műtrágyázással!

A műtrágya szerencsére sosem lesz elég olcsó. Így érdemes elgondolkodni, hogy az alapműtrágyázást miként végezzük. Műtrágyaszóróval kiszórni luxus! Az összes Horsch mulcskultivátor képes arra, hogy a kapák mögött kijuttassuk a műtrágyát. A kisebb gépeknél is van lehetőség már osztott tartályból műtrágyázni. Ez azt jelenti, hogy az alapműtrágyázásnál két mono műtrágyából egy komplexet tudunk kikeverni. A talajminta-vételezések és -eredmények alapján van már olyan szolgáltató, aki 10 m x 10 m-es raszterre tudja megadni a kijuttatási térképet! Ebben az esetben óriási mennyiségű pénzt tudunk spórolni, ha az alapműtrágyát mulcskultivátorral juttatjuk ki. Ezenfelül a műtrágya depóban kerül lehelyezésre, így az esetleges talajhoz való kötődése is megnehezített! A tavasziak elé történő alapműtrágyázásnál a kétféle műtrágya mellett lehetőség van egy menetben a takarónövények kijuttatására is! A takarónövények ősszel, télen csapadékot csapolnak ki a levegőből, megvédik a felszínt az eróziótól, támogatják a talajéletet, plusz szenet kötnek meg a talajba, amit majd a termelők értékesíteni tudnak!

Amit viszont sokan elfelejtettek, és érdemes lenne visszahozni a múltból: a földjeink köré ültessünk fákat, cserjéket, ezek pluszban segítenek az egészségesebb növénytermesztésben!

Szász Zoltán +36-30/743-0302

Horsch