fbpx

Kína kukoricaéhsége nem csillapodik

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 május 24.

Kína kukoricaéhsége nem csillapodik. Peking hatalmas mennyiségű, új termésű tengerit vásárolt az USA-tól, és még nincs vége.

 

kukorica tengeri szállítása
5 nap alatt 7 millió tonnára kötöttek szerződést (fotó: benisonmedia.com)

 

5 nap – 7 millió tonna

Kína soha nem látott ütemben vásárolja fel az új termést. Az elmúlt öt munkanap során 6,9 millió tonna kukoricát vásárolt az USA-tól, szinte naponta jelentik be az újabb egymillió tonnás üzletet. A szeptember elsején kezdődő gazdasági év terméséből eddig 9,5 millió tonnára kötöttek szerződést. A most futó gazdasági évben, szeptember 1-től május 13-ig, már 47,3 millió tonna kukoricát szállítottak be az országba, ami máris meghaladja a 2019/20-as gazdasági év teljes importját.

 

Biztonsági játék

A kínaiak az utóbbi napokban lefelé induló világpiaci árakra reagáltak így. A lejtmenetet maga Washington indította el egy kedvező USDA-becsléssel a világ várható kukoricaterméséről (lásd cikkünket itt). A kínai tempót az is indokolhatja az elemzők szerint, hogy a brazil termésről sokáig csak bizonytalan hírek érkeztek. (Itt már arról írunk, hogy Brazília fontos termőterületein is megérkezett a rég várt csapadék.) Az USA mindenesetre abban bízik, hogy a kínai kereskedők mindaddig folytatják az amerikai termés vásárlását, amíg el nem érik a legalább 15 millió tonnás mennyiséget.

 

Kína élénk érdeklődése persze ismét megemelte a tengeri árát. A párizsi tőzsde is kurzuserősödéssel reagált a tengeren túlról érkező hírekre, de csak az azonnali eladás esetében, a novemberi jegyzések 210 euró alá gyengültek.