fbpx

Tovább szűkül az uniós kereskedelem a britekkel

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 július 25.

Lassan az utolsó átmeneti exportengedélyek is lejárnak a britek távozását követően, de az egyes országok külön-külön tárgyalásokat kezdeményezhetnek az egyes termékekre vonatkozó szabványok kölcsönös elfogadásáról.

 

burgonya fold
A britek nem kérnek az uniós szaporítóanyagból (fotó: Gönczi Krisztina)

 

Vetőburgonya: leállt a kölcsönös export

 

Az Európai Unió és az Egyesült Királyság a 2020. december 24-én aláírt együttműködési megállapodásig nem tudott egyezségre a vetőburgonya egyenértékűségéről. A kilépéskor a szigetország kormánya úgy döntött, hogy engedélyezi az EU-ból származó vetőburgonya forgalmazását 6 hónapon át. Az engedély 2021. június 30-án lejárt, és nem hosszabbították meg. Az egyetlen uniós vetőburgonya, amelyet továbbra is szabad Nagy-Britanniába importálni, az a tesztelési és vizsgálati célokra használt burgonya, azaz nem a forgalmazási célú termék. Az EU-n belüli egyes országok azonban továbbra is kérhetik az Egyesült Királyságtól a brit szabványokkal való egyenértékűséget. Az Egyesült Királyság Környezetvédelmi, Élelmiszerügyi és Vidékügyi Minisztériuma (DEFRA) ennek megfelelően frissíti a növény-egészségügyi portálját.

 

Jegyzőkönyv a brit exportról Írországba és Észak-Írországba

 

A Bizottság engedélyezte Nagy-Britanniának, hogy hűtött húsokat további három hónapig kiszállíthasson Észak-Írországba. Ez a türelmi idő szeptember 30-án jár le. A Bizottság reméli, hogy eddig az időpontig meg tud állapodni az Egyesült Királysággal az uniós szabályoknak megfelelő köz-, állat- és növényegészségügy területén. Ha ez sikerülne, akkor a jegyzőkönyvben előírt ellenőrzések 80 százaléka egy csapásra eltűnne.

 

További infók

 

A DG Trade piacra jutási kérdés-válasz gyűjteménye felsorolja azokat a kérdéseket, amelyeket az Európai Bizottság piacra jutási munkacsoportja a DEFRA számára feltett. A legfrissebb információkért keresse fel a vonatkozó gov.uk weboldalakat. Ezen kívül a DEFRA prezentációjában részletes információk találhatóak az EU-ból Nagy-Britanniába irányuló állati termékek gyűjtőszállítmányaival és vegyes szállítmányaival kapcsolatos szabályokról.

 

Lásd még a témában:

2023-ig biztosan bio marad az, amit bionak hívnak a britek

A Brexit-rém: Írország fejvesztve kutat új piacok és kikötők után