fbpx

Kötelező az ePincekönyv, itt az idő megrendelni

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 július 26.

2021. decemberében megszavazta az országgyűlés az új bortörvényt (2020. évi CLXIII. törvény), amely 2021. augusztus 1-jén lép hatályba, ezzel egy időben hatályát veszti a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény – figyelmeztet az Agrárkamara. Az új rendszerben szigorú elektronikus adatgazdálkodás folyik, amihez ePincekönyv vezetésére van szükség.

 

szüret
Jövőre már elektronikusan kell ezt is lejelenteni (fotó: Horizont Média)

 

Szigorú nyilvántartások

Az az eddigi számos jogszabály helyett az új borágazati szabályozás három részből fog felépülni: a törvényből, kormányrendeletből, miniszteri rendeletből. A szabályozás érinti a szőlőtermesztést, többek között a telepítést és újratelepítést, amely kataszterhez kötötten és csak a hegybíró engedélyével lehetséges. Bevezetik majd a szakmai jövedéki nyilvántartást. Ehhez 2022 augusztusától háromféle regisztert kell majd vezetni: a kisüzemit, az általánost és az online verziót. A törvény kiterjed a borászati termékek előállítására, kiszerelésére és tárolására, valamint a földrajzi árujelzőkre is. Külön kitér a Tokaji borvidékre vonatkozó különleges szabályokra, ahol a hegyvidéki és síkfekvésű szőlők vonatkozásában eltérő szabályokat alkothat a hegyközségi szervezet.

 

ePincekönyv

Jelentős változás az ePincekönyv bevezetése, amely egy HEGYIR adatbázison alapuló rendszer, kezelésére és működtetésére a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) jogosult. Az ePincekönyv integrálja a HEGYIR, az ePincekönyv és a Nébih rendszereit. A rendszer nyilvántartja az adatszolgáltató FELIR azonosítóját, valamint az agrártámogatásokhoz szükséges ügyfélazonosítót is. A HNT hozzáférést biztosít az ePincekönyv rendszerhez a miniszter, az állami adó- és vámhatóság, a földrajzi árujelzőt kezelő hegyközségi szervezet, valamint a borászati hatóság számára. Az ellenőrzések végzését és a jogkövetkezményeket is tárgyalja az új törvény, köztük a hegybírók közigazgatási és ellenőrzési szerepét is.

2022-től az alábbi változások következnek be:

  • a kisüzemi és 10 hektár alatti bortermelőknek a korábbiakhoz hasonlóan változatlan marad az ügyintézés és az adatszolgáltatás módja;
  • a 10 ha feletti termelőknek kötelezővé válik az e-ügyintézés;
  • az egyszerűsített adóraktár esetében tíz e-ügyintézés kötelező, de a szakmai jövedéki nyilvántartást vezetheti az eddigihez hasonló módon,
  • a 20 000 hektoliter feletti borászatoknak kötelező lesz a szakmai jövedéki nyilvántartás elektronikus ügyintézése.

 

A rendeletek végrehajtására átmeneti év lesz biztosítva. A 2021. évi szüret időszakára még a 2020. évi szabályok érvényesek, az ePincekönyvbe 2022-től kell majd a szüreti bejegyzést megtenni. Az ePincekönyv bejelentésével kapcsolatos kérelmek elérhetőek a HNT honlapján.

 

Lásd még a témában: Kötelező ePincekönyv és erős hegybírók