fbpx

Az esők lehűtötték a spekulánsok forró fejét

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 május 23.

Nemcsak Európában érkeztek meg májusra az esők, hanem az amerikai kontinensre is. A javuló időjárás mérsékelte a spekulatív hatásokat, csökkentette a kukorica és a búza árát a nemzetközi piacon.

 

kelő szójanövények
Kelő szójanövények (forrás: harvesttotable.com)

 

Az utolsó pillanatban érkezett az eső

Az Egyesült Államok főbb búzatermesztő régióiban nagy csapadékhullám vonult át, és már Brazíliába is megérkezett az éltető eső. Az Egyesült Államok középnyugati részén a tavaszi búza, a szója és a kukorica vetése már a végéhez közelít, így a sok eső és a magas hőmérséklet elősegíti a növények fejlődését. Már csak az Egyesült Államok északi területein (Montana és Észak-Dakota) áll fenn az aszály, de ide is esőket várnak az elkövetkező napokban. A növények állapotának javulása, amelyet az USDA heti jelentései rögzítenek, nyomást gyakorol az árakra is – írja a GrainTrade.

 

Brazília középső régióiban az időjárási körülmények továbbra is kedvezőtlenek a másodvetésű kukorica (safrinha) számára, különösen Mato Grosso államban, ahol április eleje óta száraz és meleg időjárás uralkodik. Az ország többi, mezőgazdaságilag fontos területén azonban 7-10 napon át esős volt az időjárás, sokat javult a növények állapota. Az elemzők azonban óvatosak, 91-95 millió tonnára csökkentették az ország kukoricatermésére vonatkozó előrejelzésüket, szemben az USDA májusi jelentésében szereplő, optimistának tűnő 102 millió tonnával.

 

Argentínában száraz az időjárás, amit nem is bánnak, itt most folyik a szója és a kukorica betakarítása. A szójaterület 85%-án végeztek eddig az aratással, a kukoricatáblákból pedig 55%-ot vágtak le. A tőzsdei elemzők továbbra is 46 millió tonnásnak becsülik az idei kukoricatermést Argentínában, más elemzők az 50 millió tonnát sem zárják ki.

 

A hideg sokat késleltette a tavaszi vetést

Kanadában a repce és a tavaszi búza termesztési régióiban is töltődnek a talajok, viszont nagyon alacsony a hőmérséklet, a múlt hétvégén hóesés is lassította a vetést. A hideg miatt megállt a növények fejlődése. A tavaszi repce és búza vetésének sikere vagy csúszása az elkövetkező hetekben lényegesen befolyásolhatja e két termény világpiaci árát.

Ukrajnában és Oroszországban a gazdálkodók nagyon belehúztak a vetési munkákba, kezdenek felzárkózni a tavalyi év számaihoz. A jövő hétre várt csapadékhullámban azonban ismét megakasztja a munkálatokat. Itt írtunk róla, mennyire kihat a búza piacára az, hogyan haladnak az oroszok az elvetésével. Eközben Európa fő termelőinél (Franciaország, Németország és Románia) kedvező időjárás uralkodik, és a következő 7-10 napra ígért csapadék tovább javítja a terméskilátásokat, gyakorlatilag minden szántóföldi növény esetében.