fbpx

Javult a kukorica, romlott a búza terméskilátása

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 május 16.

Bár a száraz tavasz továbbra sem fújta el az összes aggodalmat a kukorica körül, összességében optimistábbak most az elemzői becslések, mint egy hónappal ezelőtt. A búza ellenben rosszabbul zárhatja a szezont, mint amit várt tőle a világ.

 

búza
A reméltnél kevesebb lesz (forrás: freepik.com)

 

Ukrajna tovább növeli a kukoricaterületet

Ukrajnában is csúszik a kukorica vetése, április végén még csak a tervezett terület alig harmadán végeztek vele, mégis igen optimista várakozások övezik a növényt. Az USDA legfrissebb jelentése szerint Ukrajnában idén hektáronként 6,8 tonna terméssel lehet kalkulálni, ami ötödével lenne több a tavalyi, gyenge hozamoknál. A betakarítható terület 5,5 millió hektárra nőhet, így idén 37,4 millió tonna tengeri kerülhet a tárolókba (a Krímmel együtt, anélkül 30,5 millió tonna). Ha bejön a számítás, akkor csaknem negyedével nő az országban megtermelt tengeri mennyisége 2020-hoz viszonyítva, de még az ötéves átlagot is 22 százalékkal überelnék.

 

Eközben az Újvilágban aggodalmak övezik a kukoricát, mivel egyrészt késve került a földbe, másrészt a termőterület egy részén kifejezetten száraz a talaj. Igaz ez Brazíliára és az USA-ra is, bár az USDA szakértői még mindig úgy látják, hogy Brazíliában idén 102 millió tonnás terméssel ismét rekordot döntenek, és az USA-ban is rekordközeli lehet a végeredmény. A korábbi becslésekkel szemben (USDA és IGC) most azon a véleményen vannak az elemzők, hogy a globális termelés enyhén meg is haladhatja a világ kukoricaigényét.

 

Oroszország rágyúrt a búzára

Búzából most úgy néz ki, hogy a világtermelés éppen csakhogy fedezni tudja majd az igényeket, a legfontosabb termelőknél ugyanis romlottak a kilátások. Az oroszoknál a tavalyi 85,3 millió tonnás termés után ez 9 százalékkal kevesebb, 77,5 millió tonnára van kilátás az USDA szerint, annak ellenére, hogy még nőtt is a növény termőterülete (28,5 millió hektár). Az átlagtermést ugyanis csupán 2,7 tonnára teszik az elemzők, míg tavaly már súrolta a 3 tonnát. A becslések szerint az ország ennek ellenére ismét 40 millió tonna árut fog exportra bocsátani. Európában a Bizottság április végén úgy látta, 125 millió tonna lehet a termés a tavaszi hónapok hideg és száraz időjárása miatt. Ez jobb lenne, mint a tavalyi, de rosszabb, mint a 2019. évi eredmény.