fbpx

Kiskerti vetőmag: minden harmadik tasakon csalnak

Írta: Szerkesztőség - 2021 április 23.

Paprikavetőmagokat tesztelt a Szupermenta csapata. Nagyon szomorú, de a 30 százalékuknál azt tapasztalták, hogy a forgalmazó kispórolta a tasakokból a címkén feltüntetett mennyiség egy részét.

 

paprika
Nem mindegy, mit kapunk a pénzünkért (forrás: zoldsegtermesztes.hu)

 

A vizsgált paraméterek

A termékeket a nagyobb áruházláncokban szerezték be a tesztelők. A begyűjtött fajták között volt például Bácskai fehér, Táltos, Cecei szintetikus és Bogyiszlói paprika, amelyek mind töltésre alkalmasak. Összesen 23 terméket vizsgáltak. Íz szempontjából 14 édes, 5 csípős, valamint 4, a csomagolási információk alapján nem azonosítható termék került a tesztbe. Továbbá 8 hibrid termék, melyek közül egy csávázott (ezt fel is tüntették a csomagoláson), a többi pedig „szabadelvirágzású” volt. Valamennyi hazai előállításúnak számított.

 

Ezt mérték a szakemberek:

  • csírázóképesség,
  • tisztaság,
  • idegenmag-tartalom,
  • tömeg,
  • tényleges magdarabszám,
  • GMO-tartalom.

 

8% rosszul csírázik, 30% kevesebb is

Jogszabály alapján a kereskedelmi forgalomba kerülő vetőmagok csírázóképességének legalább a 85%-ot el kell érnie. Két termék ennek az elvárásnak nem felelt meg, ezért a Nébih-felügyelők haladéktalanul le is szedették őket a boltok polcairól. A tisztaság és idegenmag-tartalom szempontjából minden vetőmag megfelelt a követelményeknek, és mindegyik GMO-mentes is volt. Viszont hat mintánál a vetőmagok tömege kevesebb volt a csomagoláson feltüntetettnél, egy esetben pedig az ígértnél kevesebb magot tartalmazott a termék. Vagyis a minták 30 százaléka kevesebb magot tartalmazott az ígértnél! A Nébih tájékoztatja az érintett vetőmag-forgalmazókat, az eredményeket pedig átadja a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező fogyasztóvédelmi igazgatóságnak. Ugyanakkor a jelölés szempontjából mindent rendben találtak a szakemberek.

A győztesek

Minden szempontot figyelembe véve a paprika vetőmagok versenyében az élen holtversenyben a Rédei Kertimag Amy és a Rédei Kertimag Szentesi piacos végzett. A második helyezést a Rédei Kertimag Fehér kos érte el, a harmadik pedig a Rédei Kertimag Hétvezér F1 lett. Úgy tűnik, egy, csak egy legény van a gáton…

 

szupermenta-teszt paprikavetomag

 

A teszt folytatásaként a vetőmagokat most a Nébih monorierdei fajtakitermesztő állomásán tesztelik, egészen a vetőmag elültetésétől a kifejlett „tölteni való” paprika betakarításáig. Így a Szupermenta-csapat a végeredményről is be tud majd számolni.

Legutóbb pedig a reszelt tormákat tesztelték a húsvét kapcsán az ellenőrök.

 

Összeállította: Gönczi Krisztina