fbpx

Megnőtt a diákok érdeklődése a környezetvédő képzések iránt

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 augusztus 12.

Egyik évről a másikra 44 százalékkal ugrott az agrár-környezetvédelem iránt érdeklődő leendő diákok száma, de általában is nőtt az agrárképzések népszerűsége.

 

agrár szakképzés
Népszerűbb lett az agrárium (forrás: guthohenluckow.de)

 

A járványban tényleg felértékelődött az agrárium

Az agrárminisztérium fenntartásában működő képzési helyeken 2019 óta folyamatosan emelkedik a beiratkozó tanulók létszáma. Egyre nagyobb az érdeklődés a technikus képzések iránt, elsősorban a mezőgazdasági technikusi és a mezőgazdasági gépésztechnikusi ismeretek iránt nagy a kereslet. A 2021/22-es tanévben az augusztusi adatok alapján várhatóan 4326 új tanuló kezdi meg tanulmányait. A diákok körében a legnépszerűbb a mezőgazdasági és erdészeti ágazat. Ezekre a képzésekre a tavalyi évhez viszonyítva 14%-kal több tanulót vettek fel. A környezetvédelem és vízügy vonatkozásában pedig az előző tanévhez viszonyítva 44%-kal többen kezdhetik meg tanulmányaikat most szeptemberben – közölte Nagy István agrárminiszter.

 

Az átalakított oktatástól gyakorlatiasabb képzést vár a tárca

Összességében 10%-kal többen iratkoztak be az agrárcentrumok szakképző intézményeibe az előző tanévhez képest. Az agrárminiszter arra emlékeztetett, hogy tavalyi tanévtől kezdődően teljes körű átalakításon és megújuláson esett át az agrárképzés. 2020. július 1-jével öt agrárszakképzési centrumot alakítottak ki. Az intézmények a fenntartóváltását követően összesen 58 feladatellátási helyen 56 agrárszakképző iskolát integrálnak, ahol 2020-ban összesen 17.517 diák tanult. Az oktatási rendszer átalakításának elsődleges célja a munkaerőpiac igényeihez való rugalmasabb alkalmazkodás. A speciális szakmai ismereteket ágazati alaptudással és duális gyakorlati képzéssel lehet hatékonyan elsajátítani – húzta alá a tárcavezető.

 

Lásd még a témában:

Nagy nevek a szuperegyetem kuratóriumában: terveik Gödöllőn

Tuti állás: 2000 ember keres majd precíziós szaktudást.