fbpx

Az OTP is belép a térinformatikai applikációk fejlesztésébe

Írta: Szerkesztőség - 2021 április 23.

Globális kockázatitőke-befektetők az agrárium térinformatikai fejlesztésében látják a következő nagy digitális lehetőséget. Egy, a földek műholdas monitorozására épülő applikációban az OTP is érdekelt. A szoftver így már magyar nyelven is elérhető.

 

térinformatika
A műhold mindent lát, a szoftver pedig értelmezi (forrás: cavalieragrow.ca)

 

Globális tőke egy globális alkalmazásért

Az OTP Csoport egyik kockázatitőke-befektetéssel foglalkozó tagja is fantáziát lát a mezőgazdaság műholdas monitorozásában. Egy amerikai befektetővel együtt 5 millió dollárt ad ilyen applikációk fejlesztésére. A pénzintézet mai közleményében arról számol be, hogy a hozzátartozó PortfoLion és egy Szilícium-völgyi deep-tech befektető, az Almaz Capital 5 millió dolláros befektetéssel segítik svájci-fehérorosz alapítású OneSoil további fejlődését.

A cég műholdas felvételekre és gépi tanulásra épülő applikációja lehetővé teszi a termőterületek és termények távoli monitorozását, emellett globális mezőgazdasági adatelemzési szolgáltatásokat nyújt a nagyobb mezőgazdasági vállalatok számra. Magyarországon közel 2000 szakember 300 ezer hektár gondozásában hívta segítségül a OneSoilt, ezzel az applikációt a hazai földek több, mint 7 százalékán már használják.

 

Kincset érő információ

A OneSoil könnyen használható, ingyenesen hozzáférhető, telefonos és webes alkalmazásokat fejleszt mezőgazdasági termelők számára. Az applikációban található műholdas felvételek segítségével a gazdák automatikusan kijelölhetik művelt területeik határvonalait, nyomon követhetik azok állapotát és termőképességét. A megoldásnak köszönhetően lehetővé válik a különféle kultúrák távoli monitorozása, az egyes technológiai műveletek idő- és költséghatékonyabbá válnak. „Ara törekszünk, hogy a legnagyobb digitális platformmá váljunk a szektorban, amely megkönnyíti a döntéseket a precíziós agrárgazdasági munkák során” – mondta Slava Mazai, a OneSoil vezérigazgatója.

A OneSoil megoldásait – alig 2,5 évvel a piacra lépést követően – már világszerte több mint kétszázezer gazdálkodó és mezőgazdasági szakember használja, több mint 180 országban. A felhasználók által megművelt területek a világ teljes, mezőgazdasági területeinek 5 százalékát teszik ki, ez közel 80 millió hektárt jelent. A vállalat többek között olyan jelentős agráripari cégek számára is nyújt analitikai és technológiai szolgáltatásokat, mint a BASF és a Krone. Az applikáció a Szent István Egyetem égisze alatt működő GAK Oktatási, Kutatási és Innovációs Központ munkájának köszönhetően magyar nyelven is hozzáférhetővé vált.

 

Magántőke mindenütt

Korunk „kőolaja” az információ. Az információ szolgáltatása csak akkor ingyenes, ha az adatcsere kölcsönös: miközben kapunk, adunk is információt. A magántőke intenzíven jelen van ezen a területen, noha a globális rendszerek kiépítése rendkívüli mennyiségű pénzt igényel. Ma már az űrkutatástól kezdve a műholdrendszerek létrehozásáig találunk magánbefektetőt. Ez a cikkünk is erről szólt: Elon Musk sok ezer műholddal ontja a szélessávú internetet.

 

Összeállította: Gönczi Krisztina