fbpx

Szupermenta: a legolcsóbb reszelt torma a második legjobb

Írta: Szerkesztőség - 2021 március 31.

Közeleg a húsvét. Ennek apropóján a Nébih Szupermenta csapata az üveges tormák minőségét tesztelte. Az eredmény most is elárulja egy-egy termék ár–érték arányát.

 

torma
A bolti készítményekben jellemzően 50% a torma (forrás: femina.hu)

 

A Szupermenta teszten 26 üveges torma átfogó vizsgálatát végezték el, valamint üzemi helyszíni ellenőrzést is tartottak a hazai gyártású készítmények esetén. A 26 termékből 18 tartozott ebbe a kategóriába, a többi Lengyelországból származott. Az ellenőrök a piacon legnagyobb arányban jelenlévő, speciális ízesítés nélküli termékeket válogatták be a tesztelendő mintákba. A csípős termékek közül 8-at vizsgáltak meg tüzetesebben.

 

Mindegyik egészséges

Kiszerelés tekintetében a legtöbb készítmény 200 g-os volt. A termékek tormatartalma 37 és 61 százalék között mozgott, de a legtöbb üvegben 50 százaléknyi torma volt. A laborvizsgálatok során az ólom- és kadmiumtartalom, a növényvédőszer- és tartósítószer-tartalom, az összes cukor-, illetve rosttartalom, az összes szervessav-tartalom került a középpontba, és szúrópróbaszerűen allergének jelenlétét is kutatták.

A laboratóriumi vizsgálatok során egy termékben sem mutatták ki az ólom jelenlétét, és a kadmiumtartalom is jóval a jogszabályi határérték alatt maradt. A növényvédő szerekre vonatkozó maradékok határértékeivel is mindent rendben volt. A tartósítók közül benzoesav egyik termékben sem volt. A kén-dioxid tartalom mért értéke mindegyik esetben megfelelt az előírásoknak, a szorbinsav-tartalom eredménye azonban még nincs meg.

A vizsgált üveges tormák szinte mindegyike tartalmazott tejszármazékot és/vagy szulfitokat, amelyek az arra érzékenyeknél egészségre káros hatást gyakorolhatnak. Ezek azonban fel voltak tüntetve a termékek címkéjén. Olyan allergént, amelyet nem jelöltek a címkén, nem találtak az üvegekben. A 26-ból 23 termék cukortartalma megfelelő volt. Egy torma esetében a mért cukortartalom mennyisége a felső tűréshatár felett volt, másik két terméknél pedig kevesebb, mint amennyi a jelölésen szerepelt. Itt-ott a megkülönböztető jelzésekkel, tápérték-jelölésekkel volt baj.

 

Jelölési hibán csúsztak el

Így tulajdonképpen most sem a termékekkel, hanem azzal volt a legtöbb probléma, hogy a címke és az üveg tartalma nem pontosan fedi egymást. Emiatt néhány tormakészítményt ki is zártak a rangsorból. Paradox módon a két legjobbnak ítélt termék is ilyen volt (mivel a gyártó módosított a technológián, de még nem korrigálta a címkék feliratait). Így az első helyezettnek járó elismerést végül a jól ismert Univer termék kapta meg. A második a Grande reszelt romája, a harmadik pedig egy kevésbé ismert gyártótól, a Czifra műhelyből került piacra. Meglepő, de a Grande tormája az összes vizsgált készítmény közül egyben a legolcsóbb is. Legutóbb a barackpálinkák tesztjén is az derült ki, hogy nem a legdrágább termék a legjobb.

 

torma teszt
Tormateszt eredménye. Az első oszlop a kiszerelést, a második egy kg termék árát, a harmadik a pontozást mutatja. (Forrás: Nébih)

 

Összeállította: Gönczi Krisztina