fbpx

Abnormálisan drága lett az ukrán árpa

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 február 08.

Nem normális piaci helyzet az, amikor az árpa drágább, mint a kukorica – vélekednek ukrán elemzők. Szerintük ennek hamarosan meglesz a böjtje.

árpaszemek
Ha árpa és kukorica között kell választani, akkor azonos áron a kukorica a nyerő (forrás: feed.gehrke.com.au)

Már drágább volt, mint a magyar

Magyarországon egy hete még nagyjából 7 ezer forinttal volt drágább a kukorica, mint az árpa, Ukrajnában viszont pont fordítva: az árpa volt drágább nagyjából 10 ezer forintnak(!) megfelelő összeggel. Az ukrán termelők gyakorlatilag több pénzt kaptak a beszállított árpájukért (54 ezer Ft/t), mint most a magyarok (52 ezer Ft/t). Az árkiugrás hátterében az áll, hogy Ukrajna januárban 432 ezer tonna árpát exportált, ami rekordnagyságú havi adat. (Itt írtunk róla január közepén: Árpa: veszik, mint a cukrot?)

A kukoricával nem versenyezhet

Az ukrán termény eleinte olcsónak számított, amit az EU és Kína is szívesen vásárolt. A nagy keresletet azonban a készletek gyors csökkenésével és erős áremelkedéssel járt. Januárban a hajóra rakott árpa már annyiba került, mint a kukorica. Az olasz piacra például mindkét termény 210-212 dollárért jutott el, holott normál esetben az árpának 10-15 dollárral olcsóbbnak kellene lennie. Kínában pedig mindkettőért 240 dollárt fizettek.

„Ez nem maradhat így. Ha a két terményért ugyanannyit kérnek az eladók, akkor Kína a kukorica mellett fog dönteni. Két eset lehetséges márciusra: vagy drágul a kukorica, vagy olcsóbbá válik az árpa” – vonják le a következtetést az elemzők. Egy biztos: februárra már csak 150 ezer tonnányi árpára kötöttek szerződést az ukrán exportőrök. A piaci szereplők arra hajlanak, hogy március-áprilisban lényegesen olcsóbb lesz ez a kalászos gabona, mint most.