Március 8.: bezár az ország. Az agrárértékesítés nem.

A Kormány tegnap bejelentette a járványügyi intézkedések szigorítását, köztük a nem létfontosságú üzletek két hétre (március 8-tól március 22-ig) történő bezárását. A NAK és a MAGOSZ azonban több üzlettípus nyitva tartását kezdeményezte a tavaszi munkák elvégzése érdekében, illetve a megtermelt áru zavartalan értékesítése okán. Orbán Viktor ma reggeli rádióinterjújában megerősítette, hogy a gazdaboltok nyitva maradnak.

 

piac

A termelői piac működni fog (forrás: Nógrád Megyei Hírportál)

 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) illetve a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) – különösen a tavaszi mezőgazdasági munkákra és az ellátásbiztonságra tekintettel – a tavaszi munkacsúcs időszakában kezdeményezte a Kormányzatnál, hogy a ma bejelentett járványügyi intézkedés alól mentesüljenek a mezőgazdaság és az élelmiszeripar zavartalan működéséhez szükséges üzletek. A földeken a tavaszi munkák elvégzése ugyanis nem tűr halasztást, mivel ez az éves élelmiszertermelésünk alapja.

Indítványozták, hogy a gazdaboltok, a vetőmagot, műtrágyát, növényvédő szert forgalmazó kis- és nagykereskedelmi egységek, a mezőgazdasági gépet, alkatrészt és berendezést árusító, valamint ezek javítását végző üzletek, a vetőmag-felügyeletet, -vizsgálatot, -tanúsítást, -fémzárolás folytató egységek, a takarmányt, állateledelt forgalmazó üzletek, az állatgyógyszertárak, az állategészségügyi ellátást folytató laboratóriumok, illetve a termelői piacok a kéthetes lezárás alatt is működhessenek. A NAK és a MAGOSZ ugyancsak kezdeményezte a dísznövényt árusító üzletek, virágboltok nyitva tartását is, hogy a nőnapra termesztett növényeket értékesíteni tudják a dísznövénykertészek.

Ma reggel Orbán Viktor a Kossuth Rádióban egyetértett az agráriumot érintő üzletek nyitva tartásával, és nyilatkozott a virágboltok hétfői, nőnapi nyitva tartásáról.

 

Lásd még cikkeinket a témában:

A válság meg sem kottyan a bioszektornak

KSH: idén inkább alkoholra és ennivalóra költünk, nem ruhára

 

Összeállította: Gönczi Krisztina

agrár alkatrész állat bolt gazdabolt gép mezőgazdaság műtrágya növényvédő szer nyitva piac takarmány üzlet vetőmag virág