fbpx

Indul a repce, ideje átnézni az állományt

Írta: Szerkesztőség - 2021 március 05.

Tápelemhiányokra vagy kártevőkre utaló jeleket keressünk. A fejtrágyázás azonnal indulhat, amint a talajállapot engedi.

 

repce telen
A tápelemek a víz is kimoshatja (Fotó: Gönczi Krisztina)

 

Hiányzó tápelemek

Mindenki számára jól ismert, hogy az őszi káposztarepce tápanyagigényes növény, és nagyon jól jelzi a különböző tápelemhiányokat. A nitrogénhiányt az idős levelektől kezdődő sárgulás, valamint a fejletlen növények jelzik. A legfeltűnőbb, a lilás-vöröses elszíneződés foszforhiányra utal, mely elvékonyodó levélnyéllel és fejletlen gyökérzettel párosul. A káliumhiánytól a növény jelentősen visszamarad a fejlődésben, ami a termés mennyiségében is jelentkezik. A foszfor- és káliumszükségletet ősszel, alaptrágyával elégítjük ki. Ezt tavasszal még kiegészíthetünk, ha látványos tünetekkel találkozunk. A nitrogén 20-25%-át ősszel, a maradékot tavasszal juttatjuk ki.

 

belviz repce
Ezt a táblarészt elintézte a belvíz (fotó: Gönczi Krisztina)

 

A nitrogén nem elég

Az első fejtrágyázás időpontját a vegetáció megindulását követően egy héten belül érdemes elvégezni, ha az időjárási körülmények adottak. Ekkor a tervezett nitrogénmennyiség nagyobb részét (kb. 60%) juttassuk ki. Ekkor a nitrogén mellett az optimális termésmennyiség és minőség elérése érdekében kén-, bór-, magnézium- és kalciumtartalmú lombtrágyával is lefújhatjuk az állományt. A második fejtrágyázást zöldbimbós állapotban érdemes elvégezni, ekkor juttassuk ki a maradék nitrogénmennyiségét. A virágzás előtt 7-10 nappal kijuttatott bórtartalmú lombtrágyával ezt célszerű kiegészíteni, hiszen ez a tápelem a termékenyülést segíti, azaz növeli a hozamokat.

 

repceszar-ormanyos
Repceszár-ormányos lárvája (Forrás: magyarnovenyorvos.hu)

 

Jönnek az ormányosok, fénybogarak

A tápanyagutánpótlás mellett figyeljünk a rovarkártevőkre is. A sárga ragacslapok már szép számmal fogják a repcefénybogarakat és a repceszárat károsító ormányosokat. Ilyenkor a nagyobb problémát a szárormányosok okozzák, melyek a repce szárába petéznek, a kikelő lárva is itt táplálkozik. Ennek következtében a növény vontatottan fejlődik és csökken a termése. Védekezni a tömeges tojásrakás előtt érdemes. A küszöbérték sárgatálas megfigyelés alapján: 3 nap alatt 10 nagy repceormányos/csapda vagy 15 repceszárormányos/csapda.

Lásd még cikkünket a témában: Kártevők a repcében ősztől tavaszig

 

Forrás: nak.hu.

Összeállította: Gönczi Krisztina