fbpx

Reagáltunk az árzuhanásra, de nem használtuk ki teljesen

Írta: Szerkesztőség - 2021 március 20.

A járvány hatására nagyot esett tavaly a műtrágyák ára, különösen a nitrogéné. Ezt ki is használták a gazdák, de nem ész nélkül.

 

mutragya gazdabolt
Eltűnnek a régi hatóanyag-mennyiségek (forrás: agrofol-ker.hu)

 

Az értékesített mennyiség 4,2 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál, ami még kevés is, ahhoz képest, hogy eközben a műtrágyák ára átlagosan 7,9 százalékkal csökkent. A gyártók nettó árbevétele így a forgalomnövekedés ellenére 6,1 százalékkal esett. Magyarán a gazdák éltek a kínálkozó alkalommal, de nem használták ki teljesen. Azaz a kiadott tápanyagmennyiség nem lépte át a szakmailag indokolt mértéket, és nem is spájzoltak be a termékből hosszabb időre.

 

Mikor vették meg?

Az elmúlt öt év átlagához viszonyítva a teljes műtrágya-értékesítés volumene 7 százalékkal nőtt 2020-ban, ezen belül is az egykomponensű nitrogéné 9 százalékkal emelkedett, míg a káliumé 14 százalékkal csökkent. A felhasznált nitrogént döntően itthon gyártjuk, míg a káliumnak (és foszfornak) a határon kívülről kell érkeznie. A válság szele már hamarabb elért minket, mint koronavírus miatti lezárások. A műtrágyaárak 2020 első negyedévében voltak a legalacsonyabbak (–10,1 százalék), év végére azonban az előző év azonos időszakához képest is nőttek. Ennek megfelelően a termelők 2020-ban a teljes műtrágya-mennyiség 40 százalékát az első negyedévben vásárolták meg, jóval többet, mint a korábbi években. Vásárolni pedig volt miből: a mezőgazdasági termelői árak szintje 7,4 százalékkal nőtt 2020-ban az előző évhez viszonyítva. Ezen belül a növényi termékek 11,1 százalékkal, az élő állatok és állati termékek ára 1,2 százalékkal drágultak. Permetszerre sem kellett sokat költeni, hiszen ezek ára csak átlagosan 1 százalékkal volt magasabb.

 

mutragyaertekesites

 

Mit vettek?

Az alábbi ábra is azt támasztja alá, hogy az olcsó nitrogén fogyott a legjobban tavaly. Hatóanyagtartalomra vetítve nitrogénből 6,6 százalékkal lehetett többet értékesíteni, míg foszforból 3, káliumból 4,1 százalékkal kevesebbet. Az előző évekhez hasonlóan a legnagyobb kereslet a mészammon-salétrom (MAS) iránt volt 2020-ban: a teljes műtrágyaforgalom 43 százalékát tette ki. A második legnépszerűbb termék a szemcsés műtrágyák közül a karbamid volt (91 ezer tonna), amely a teljes műtrágya-értékesítés 4,9 százalékát fedte le. Az ammónium-nitrátból 86 ezer tonnát értékesítettek, 5 ezer tonnával kevesebbet, mint karbamidból. Az összetett műtrágyák közül legnagyobb mennyiségben a 10-26-26-os összetételű fogyott (54 ezer tonna), ezt követte a 8-24-24-es (52 ezer tonna), míg az NPK 15-15-15-ös összetétel 48 ezer tonnás mennyisége 2020-ban is a harmadik helyre volt elég.

 

mutragyaertekesites

Lásd még a témában: 2020 átírt néhány műtrágyázási gyakorlatot: íme, a számok

 

Összeállította: Gönczi Krisztina