fbpx

Többszörösére nőtt az EU gabonaimportja

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 június 03.

Az Európai Unió gabonaimportja a 2022-as betakarítást követően (júliustól számolva) igencsak megugrott. Ebben a megnövekedett ukrán behozatal és némiképp az aszály is ludas.

teherhajó
Kalászos gabonából két-háromszor több érkezett, a kukoricaimport bő 9 millió tonnával ugrott meg (forrás: buhlergroup.com)

Több millió tonnás többlet

Az Európai Unió a világ második legnagyobb búzaexportőreként alapvetően nem szorul rá az importra, de tavaly a szolidaritási intézkedéseknek köszönhetően meglepően sok búzát fogadott a háborúzó Ukrajnából. A Bizottság adatai szerint május 27-ig 8,23 millió tonna kenyérgabona érkezett a közösség területére, csaknem három és félszer több, mint tavaly. Az árpaimport pedig elérte az 1,91 millió tonnát, ez több mint a kétszerese a múlt évi mennyiségnek. A kukorica behozatala május végéig 61%-kal bővült, elérve 24,34 millió tonnát, ami több mint 9 millió tonnás többletet jelent.

Minden harmadik szem exportbúza Franciaországból indul

Az Európába áramló búza egy részére bizonyára szüksége volt a közösségnek, mert kifelé csak 3 millió tonnával növekedett az EU exportja a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva. A kiszállított búza mennyisége 28,4 millió tonna volt. Továbbra is Franciaország a vezető búzaexportőr 9,67 millió tonnával, őt követi Románia (4,05 millió t) és Németország (3,61 millió t).

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Most meg 12 tagállam nyafog a tranzitmegállapodás miatt.