fbpx

Sokéves csúcson a szójaolaj ára

Írta: Kohout Zoltán - 2021 március 01.

Igazi globális összeállás alakítja a szójaolaj árát az argentin mezőgazdaságban: a brazilok lassúak, az ukránok kevesek, a kanadaiak is hajtják az árakat. Ráadásul 2 millió tonna hiányzik a globális exportmennyiségből.

 

szójaolaj

 

Ukrajnától Kanadái gyűrűzik

A szójaolaj ára Argentínában többéves csúcsra emelkedett szerdán. Ennek okaként az AgriCensus az amerikai szójabab szűk készletellátását, a vontatottan haladó brazil szójabetakarítást, a szűk ukrán napraforgóolaj-mennyiséget és Kanadában a repceolajok korlátozott hozzáférhetőségét jelöli meg. A világ legnagyobb szójaolaj-exportőrének számító Argentínában egy hét is elég volt, hogy a tonnánkénti ár 100 dollárt nőjön, és meghaladja a január elején meghatározott 11 éves dollár/tonna FOB hétéves csúcsértéket.

 

szójaolaj

 

Nem érik utol

A portál szerint az árváltozásokat mindezek mellett továbbra is érinti a decemberi logisztikai ágazati sztrájkok utóhatása. A feldolgozók még mindig nem érték utol magukat: kevesebb mint 7 millió tonna szójababot dolgoztak fel, ami 2013 óta a legkevesebb, közel 1 millió tonnával kisebb, mint a tavaly ilyenkori mennyiség. Mindez azt jelenti, hogy nagyjából 2 millió tonna, az éves globális szójaexport 2 százaléka hiányzik a piacokról. A keresletet ugyanakkor továbbra is erősíti többek közt az európai biodízel-alapanyagok iránti igény. És még van egy komoly tényező az áremelkedésben: a mind szélsőségesebbé váló időjárású Indiából jelentkező nagy kereslet (Argentína legnagyobb vevője a szegmensben India).

 

Illusztráció: Horizont Média/archív