fbpx

Covid előtti szinten a hatóanyagok exportára

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 június 26.

Bár a gazdálkodók még nem érzik, a világ nagy növényvédőszer-gyártói olcsón jutottak hozzá a készítmények hatóanyagaihoz az első negyedévben. A fogyasztói áraknak is illik csökkenniük.

permetezés
A totális gyomirtók exportára felére, harmadára esett (fotó: Horizont Média)

Nincs kereslet

A kínai hatóanyaggyártás minimális nyereséggel dolgozik idén, ami a glifozát esetén jelenleg közel 15%-os haszonkulcsot jelent. A dikvát exportára májusban a fele volt az egy évvel ezelőttinek, a glufozinát és a glifozát ára pedig a harmadára esett. A legfontosabb gomba- és rovarölők 40-50 százalékos értékcsökkenést szenvedtek el. Mindeközben a fogyasztók – értsd: a gazdálkodók – drágulást tapasztaltak a piacon. (Lásd még: 9 éves mélypontra esett a növényvédő szerek felhasználása.) A nagy növényvédőszer-gyártók Amerikában és Európában ugyanis csak nemrégiben vásárolták fel azokat a készleteket, amelyekből aztán az olcsóbb készítmények a piacra kerülhetnek.

Vissza a járvány előtti szintre

A legfrissebb, májusi kereskedési adatok alapján a glifozát importja az Egyesült Államokba szinte teljesen leállt, bezuhant a glufozinát és dikvát vásárlása is. A totális gyomirtók teljes észak-amerikai importja 45%-kal csökkent. A többi hatóanyag eladása és a világ egyéb piacai nem szűkültek ennyire, így összességében nem túl nagy a mennyiségi visszaesés a kínai eladásokban, az exportértékben viszont óriási. A tavalyi, rekordnagyságú árbevétel után közel 40 százalékot zuhant a befolyt összeg, az iparág nem sokkal többet hozott a konyhára, mint a Covid kitörésekor.

kínai peszticidexport
Forrás: agribusinessglobal.com

Fogyasztói szinten tehát áresés várható, de ennek mértéke a gyártók korábban beszerzett, drága készleteinek nagyságtól és a kereslettől függ. Utóbbi azon múlik, hogyan sikerül a gazdálkodóknak pénzzé tenniük a most aratott növényeket.