fbpx

Agrárium: tömeges cégtörlés jön, alacsony az eredményesség

Írta: Kohout Zoltán - 2021 december 15.

Idén szinte forradalmi hévvel alapítottak agrárcégeket – jövőre bekövetkezhet a tömeges cégtörlés is.

 

0,4%-os eredménymutató

Noha az agrárium jövedelmezőségét az EU-támogatásoknak és a kedvező hazai finanszírozási viszonyoknak köszönhetően a járványos idők sem sodorták veszélybe, az adatok mégis beszédesek. A Portfolio Agrárszektor 2021 konferencián az alábbi adatokat is közlő Ézsiás Tünde (értékesítésért felelős vezető, OPTEN Kft.) rámutatott: a mezőgazdasági társas vállalkozások árbevétel-arányos eredménye nagyon alacsony (0,4%). Ellenben a társas agrárcégek létszámarányos árbevétele igen magas (27 millió forint/év), ami nyilván nem kis részben az előrehaladott gépesítésnek, automatizálásnak köszönhető.

 

cég

 

13 ezer gazdaság

Ma mintegy 13 ezer társas vállalkozás működik a mezőgazdaságban, ami az összes hazai társas vállalkozásnak csupán 2,5 százalékát jelenti. Tavalyhoz mérten idén valóságos cégalapítási láz jellemezte az ágazatot: 600-ra nőtt a 2020-ban még csupán 400 vállalkozás-alapítási indítvány. Ugyancsak az agráriumban működő vállalkozások számát gyarapítja a 430 ezer őstermelő, 21 ezer egyéni vállalkozó – vagyis meglehetősen magas a szektorban az egyéni vállalkozók száma. Egyébként a legtöbb mezőgazdasági vállalkozás Bács-Kiskun, Pest és Hajdú-Bihar megyében működik, míg lakosságarányosan Tolna, Békés és Somogy-megye az elsők.

 

harc
A leggyengébben a vadgazdálkodás és a betakarítás utáni szolgáltatások muzsikálnak (Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán)

 

Begyűrűzés, cégtörlés

Az évről évre fontos kérdéseket felvető konferencián szakember azt is bejelentette, hogy várakozásaik szerint jövőre tömeges cégtörlésekhez vezethet a kényszertörlési ügyek magas száma. Idén csupán 1 csődeljárás és 102 felszámolás, viszont 128 végelszámolás és 187 darab kényszertörlés adott munkát a hivataloknak. A legrosszabbul a vadgazdálkodás és a betakarítást követő szolgáltatás szegmensei teljesítenek. Jellemző a szektorban a számlák kifizetésének elmaradása, megnőtt a végelszámolások száma, s ugyancsak begyűrűztek a globális logisztikai problémák, az árfolyam-ingadozás, a drágulás és a járvány, az időjárás okozta anomáliák.