fbpx

A kelet-európai búza kiváló, a franciáknak kapaszkodniuk kell

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 december 15.

Kígyóznak a teherautósorok Konstancában, idén a tavalyinál is több és jobb minőségű búzát rakhatnak hajókra a román kereskedők. A bolgárok szintén belehúztak. A franciák csak a szűkös világkínálatnak köszönhetik, hogy el tudják adni a gyenge minőségű búzájukat.,

 

A konstancai kikötő
A konstancai kikötő (Forrás: Constanza Port)

 

Az idei európai búzatermés 9 százalékkal jobb a tavalyinál, ezzel együtt nem kirívó. 138,5 millió tonna az összesített terméseredmény. Exportra 34,5 millió tonna kerülhet, 16 százalékkal több, mint tavaly, de 13 százalékkal kevesebb, mint 2 éve. Egyszóval a mennyiség átlagos, a minőségben viszont Kelet-Európának van drasztikus előnye a nyugati kínálattal szemben. Ráadásul idén a románok és a bolgárok mennyiségi téren is nagyon belehúztak.

 

Kígyóznak a sorok Konstancában

Bulgáriában 7,4 millió tonna, Romániában 11 millió tonna kenyérgabonát sikerült learatniuk a termelőknek. A bőséges termés miatt Romániában most hosszú teherautósorok kígyóznak Konstanca kikötőjében. A lengyel búzatermés nem lett jobb a tavalyinál, de így is 12,1 millió tonna. Magyarországon 890 ezer hektárról 5,3 millió tonna került a raktárakba. A 6 tonnát súroló országos termésátlag mindenkori rekord lett.

Emellett Kelet-Európában sokkal szerencsésebb volt az időjárás a betakarításkor, mint Nyugaton, ahol július közepén hideg és esős időszak köszöntött be, ami 2-4 héttel késleltette az aratást, rontotta a búza mennyiségét és minőségét is. A francia búzatermés 37 millió tonna lett, ami soknak mondható, de alacsony a fehérjetartalma, egyes tételek pedig a fuzárium-fertőzés miatt váltak értéktelenné. A német búza hasonló minőséget mutat.

 

Piachódító búzatételek

A bolgár és román búzakínálat a mennyiség, a minőség és a versenyképes ár okán idén még nagyobb szeletet hasíthat ki magának Egyiptom, Pakisztán, Törökország, Izrael és Dél-Korea piacán. (Már a tavalyi búzával is remekeltek a románok.) A minőségi problémák némileg akadályozhatják a francia búzaexportot Algériába, bár megfelelő árazással meglovagolhatják a globálisan szűkös kínálatot. Tavaly a francia kereskedők Kínába is eljuttattak 2 millió tonna búzát, kihasználva, hogy Kanada politikai vitába keveredett Pekinggel. Idén pedig eleve rossz a kanadai búza- és durumtermés (ez az oka annak is, hogy a durumárak ennyire leszálltak).

Bár Ukrajna is bőségesebb búzakínálattal jelenik meg idén a nemzetközi piacon, az amerikai elemzők úgy vélik, hogy ez nem fogja lényegesen befolyásolni az EU gabonaexportját, és a zárókészletek növelésére is futhatja ebben a gazdasági évben.

 

Ez is érdekelheti a témában: Úgy drágul minden, hogy nincs hiány – mi van itt?