fbpx

A magyar almatermés a legrosszabb Európában, el is szállt az ára

Írta: Szerkesztőség - 2020 november 10.

Megnőtt a koronavírus-járvány miatt az alma iránti kereslet Európában. Itthon a katasztrofális termés miatt duplájára emelkedett a gyümölcs fogyasztói ára: kilogrammonként 350–450 forint között mozog.

 

 

Európában Magyarországon okozták a legnagyobb pusztítást a tavaszi fagyok. Idén egy átlagos évi mennyiséghez képest csaknem feleannyi alma termett. Noha az Európai Unió egészének termésmennyisége csökkent a tavaszi fagyos éjszakák miatt, összességében nálunk a legjelentősebb a kiesés – írja Magyar Nemzet. Nem csak az időjárás okolható a kisebb, rosszabb minőségű termésért. Itthon 27 ezer hektáron termesztenek almát, az ültetvények nagy részét ugyanakkor a rendszerváltás előtt telepítették. A korszerűsítés sok helyen elmaradt, a fagykárok elleni védekezés így nincs megoldva. Ennek következménye, hogy a hazai alma nagy részét az élelmiszeripar dolgozza fel.

Európa legnagyobb almatermesztő országa Lengyelország, ahol 3,3 millió tonnás, átlagos termést hoz az idei év. Szintén jelentős Olaszország részesedése az európai piacon. Itt a járvány miatt egy ideig a külföldi munkaerő csak korlátozottan állt rendelkezésre. A hazai almatermesztésnek erősödő versenyben kell helytállnia a jövőben: Moldova vagy Ukrajna modern ültetvényei egyre inkább termőre fordulnak, befolyásolva az európai piacokat.

A Mezőhír júliusban készített körképet a várható termésről és árakról, a cikk online verziója augusztus 13-án vált nyilvánossá. Az európai összképet augusztus végén mutattuk be ebben a cikkben.