fbpx

Egész Európában nálunk a legrosszabb az almatermés

Írta: Szerkesztőség - 2020 augusztus 24.

Az Alma–Körte Világszövetsége (WAPA) a 45. Prognosfruit konferencián – amit kivételesen online tartottak meg – bemutatta az EU 2020-ban várható prognózisát. Eszerint az EU almatermése 10,7 millió tonna lehet, 1%-kal kevesebb a tavalyinál és 4%-kal az elmúlt tíz év átlaga alatt. Ezen belül a bioalma mennyisége bő fél millió tonna (511 ezer t) lehet,7%-kal növekszik az előző évhez képest.  

A Mezőhír júliusban készített körképet a várható termésről és árakról, a cikk online verziója augusztus 13-án vált nyilvánossá.

 

 

Magyarország bukik a legnagyobbat

A tavaszi fagyok negatívan befolyásolták a termést a középkelet-európai országokban, Spanyolországban, Franciaországban és Portugáliában pedig az egyenetlen csapadékeloszlás okozott veszteséget, Belgiumban pedig a terület csökkenésének következtében kisebb a termés. Ezzel szemben Lengyelországban, a balti államokban és Skandináviában a termelés visszaállt a megszokott szintre. A gyümölcsméret a legtöbb országban az átlagostól a nagyig terjed, kivéve Ausztriát és Magyarországot, ahol kicsi. A gazdaságokban érezhető némi aggodalom az idénymunkások esetleges hiánya miatt, ami a COVID-19 számlájára írható.

A várható almatermés (ezer tonna) országonként

 

Várható európai almatermés fajtánként (ezer tonna)

 

Nincs alma raktáron

Az alacsony készletek jó értékesítési lehetőségeket teremtenek a szezon elején. A léalma ugyan kicsivel nagyobb mennyiségben áll majd rendelkezésre, de ennek nem szabad negatív hatással lennie az árakra ebben az évben, mivel az almalésűrítmény-készletek is kimerültek – mutat rá a jelentés. Ezen túlmenően Kína 10%-kal alacsonyabb termésre számít az esőhiányos évjárat miatt, ami csökkenti a versenyt a világpiacon. Ukrajna, Moldova és Szerbia viszont új versenytársakként jelennek meg az EU piacán, mivel igyekeznek kevésbé függővé válni az oroszországi exporttól.

Almakészletek Európában július elsején (ezer tonna)

 

Körtéből több lesz

Az európai körtetermés várhatóan 2,2 millió tonna lesz, ami 12 százalékos növekedést jelent 2019-hez képest, de még mindig 3 százalékkal alacsonyabb, mint a tízéves átlag. Az előrejelzés a július közepi helyzetet tükrözi.  Európa körtetermő területe folyamatosan csökken, ugyanakkor Hollandia és Belgium növeli azt. 2020-ban a termelés Portugáliában, Magyarországon (a fagyok miatt) és Spanyolországban jelentősen csökken, Olaszországban viszont helyreáll. A szövetség a kereslet és kínálat egyensúlyára számít idén. A jelenlegi árszínvonal megegyezik az előző évi szinttel, mivel az EU körtekészletei kimerültek. A körtekereskedelem nagy része az EU belső piacán zajlik, ahol a legnagyobb felvevőpiac Németország, a legnagyobb exportőrök pedig Olaszország, Hollandia és Belgium. Az EU-n kívüli export esetében Spanyolország és Portugália a legnagyobb szereplők.