fbpx

Zöldtrágya helyett mondd: takarónövények

Írta: Szerkesztőség - 2019 március 27.

Miközben sokan a precíziós gazdálkodást tartják a jövőben is sikeres gazdálkodás alapjának, a piaci trendek azt mutatják, hogy a felvásárlók és feldolgozók a talajmegújító, a biológiát előnyben részesítő gazdálkodási rendszerek felé mozdulnak el. E rendszereknek megkerülhetetlen részét jelentik a takarónövények és a takarónövény-technológia.


A legfontosabb mondat, amit minden takarónövényezéssel foglalkozó gazdatársnak meg kell jegyeznie: „Kezeld úgy a takarónövényeidet, mint a főnövényeidet!”

A 4. pont üzenetét megfogadva cikkünkben részletesen végigvesszük a sikeres takarónövényezés alaplépéseit, valamint az elmúlt öt évben legtöbbször elhangzott kérdésekre, kételyekre, érvekre és ellenérvekre is kitérünk.

Helyben előállított talajtermékenység

Sikeres takarónövényezés– lépésről lépésre

1. lépés: Milyen növény elé takarónövényezünk?

2. lépés: Mi a célunk a takarónövénnyel?

3. lépés: Milyen keverékre van szükségünk?

4. lépés: Lekerült a főnövény – jöhet a talajművelés

‑ Az aratás során a kombájn munkája: a szalma megfelelő méretre zúzása és a legfontosabb mondat, amit minden takarónövényezéssel foglalkozó gazdatársnak meg kell jegyeznie: „Kezeld úgy a takarónövényeidet, mint a főnövényeidet!”


Alexandriai here, talajművelő retek, lóbab és takarmányborsó keveréke Fejér megyében, 2018. szeptember 10-én, szeptember 21-én, november 6-án és december 29-én

A talajművelésben törekedjünk a legkevesebb bolygatásra és a legkisebb talajtaposásra (vagyis minél kisebb menetszámra). Akár egy menetben elvégezhetjük a tarlóhántást és a keverék vetését. Sőt, a takarónövény vetése remek alkalom arra, hogy belekóstoljunk a direktvetésbe.

5. lépés: A takarónövény nem fog kikelni a zsákban – vessük el!

6. lépés: Tápanyag-utánpótlás

Természetesen a nitrogénkötő fajokat tartalmazó keverékek alá nem vagy csak kisebb mértékben érdemes nitrogént kijuttatni, hiszen az „ellustítja” a pillangósokat.

7. Megsemmisítés


Pillangós keverék (lóbab, takarmányborsó, alexandriai here) Kalocsa mellett, a gazda saját ötlete alapján pohánkával kiegészítve

8. A főnövény vetése


7 komponensű keverék Pécs mellett – szépen látható, hogy a felszín feletti 3 szintet hogyan foglalják el a növények, és közel hasonló a felosztás a talajszint alatt is

A leggyakoribb félelmek – mítosz vagy valóság?

Miért tekintsünk másként a másodvetésre?

SZERZŐ: DIRICZI ZSOMBOR • DÉMÉTÉR BIOSYSTEMS BT.