fbpx

Ukrajna belehúzott: rekordot döntött a szójakivitel

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 február 16.

Januárban mindenkori rekordot döntött az ukrán szójaexport: 406 ezer tonna babot szállítottak ki az országból. Tavaly ugyanekkor csak 135 ezer tonnát tett ki a fehérjenövény kivitele.

Izmail kikötője
A dunai kikötők fontos szerepet játszanak az ukrán szója exportjában (forrás: idsr.com.ua)

A békeévekre jellemző termelési szintet hozták

Az exportnövekedést egyrészt indokolja, hogy a 3,7 millió tonnás szójatermés megegyezik a háború előttivel, másrészt egységnyi szójamennyiség szállítási költségei alacsonyabbak, mint a gabonaféléké, ami szintén támogathatta a fehérjenövény exportját, teszik hozzá szakértők. Ugyanakkor az áramellátás akadozása gátolja a feldolgozást, ergo ki kell szállítani a babot az országból. A háborúzó ország logisztikai nehézségeit tekintve így is meghökkentő ez az eredmény. Hazánk keleti határára most 420 dolláros tonnánkénti áron (150 ezer Ft) érkezik a fehérjenövény.

A feldolgozás nehezebb

Az elemzők korábban a termésmennyiségről sem hitték, hogy meghaladhatja a 2,8 millió tonnát. Most a becslések szerint Ukrajna 2 millió tonna szójabab exportjára lesz képes, és további 1,6-1,7 millió tonnát dolgoz fel házon belül. A szójaolaj jelenlegi kivitele stabilan tartja a 24 ezer tonna körüli szintet, míg tavaly havonta átlagosan 20 ezer tonna szójaolaj kivitelére került sor Ukrajnából. Ennek ellenére nem valószínű, hogy a szójaolaj exportja tartani tudja a jelenlegi szintet. A tavaszi vetési kilátások is rosszabbak a tavalyinál, lásd cikkünket: Két év alatt 60 százalékkal zuhan az ukrán termelés.