fbpx

Kína döntése tovább erősíti a brazil kukoricaexportot

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 február 16.

A háború és az aszály átrajzolta a kukorica nemzetközi kereskedelmét, ami Brazíliának kedvezett. Az idei év is csupa jót ígér a dél-amerikai állam farmerjeinek.

teherkikötő
A brazil terményexport az ukrán háború nagy nyertese (forrás: millermagazine.com)

Kína beszállítót és agrárpolitikát váltott

Brazíliában már aratják a fővetésű kukoricát (és a szóját) és vetik a másodvetésű safrinha kukoricát, ami a brazil termés háromnegyedét adja. A gazdák abban a tudatban készültek a vetésre, hogy Kína ősszel bejelentette: az ukrán háború élelmezésbiztonság kérdéseket vet fel, ezért fokozott mértékben szeretne kukoricát vásárolni a dél-amerikai államtól. Ennek érdekében lefektették a Kínába irányuló exportra vonatkozó növény-egészségügyi követelményeket.

Az ázsiai országba beléphetnek az állati takarmányozást szolgáló génmódosított kukorica- és szójatételek (ahogy az EU-ba is), de köztermesztésüket 2019 előtt nem engedélyezték. Ekkor azonban rábólintottak 11 kukorica- és 3 szójafajta esetében ezek hazai elvetésére is, továbbá újra termeszthetővé vált a GM-gyapot és -papaya. A lazítástól a hozamok javulását és csökkenő importot remél a világ legnagyobb kukorica- és szójaimportőre.

Ami Brazíliát illeti, Kína eddig nem szerepelt a fontos vevői között, évek óta Irán, Japán, Vietnám, Spanyolország és Dél-Korea tartoznak a vásárlók élmezőnyébe. Az ázsiai szuperhatalom számára eddig Ukrajna biztosította a kukoricaimport 30 százalékát, a háború azonban hosszú hónapokra elvágta ellátójától, így nyitnia kellett Brazília felé. A brazil farmereket az is bizakodással tölti el, hogy Ukrajna sem tavaly, sem az idei szezonban nem lesz képes a korábbi termelési szintet hozni (a 2019. évi termésmennyiség mintegy 40-45 százaléka várható idén), így hiány lesz a piacon. Elemzők ezért azt várják, hogy a safrinha idei vetésterülete minden korábbi rekordot felül fog múlni Brazíliában.

Az USA visszaszorulóban

Mindez az amerikai farmereket is aggasztja. Eddig az USA kukoricaexportjának negyede érkezett Kínába, de tavaly az aszály és a Mississippi alacsony vízállása megakasztotta az értékesítésüket, és mire a helyzet rendeződött, már a brazilok uralták a nemzetközi terepet. A 2022/23-as szezon lehet az első, amikor Brazília több tengerit tud a világpiacra vinni, mint az USA. Ahogy a helyzet most fest, az idei aratás után is tartani tudják majd topexportőri pozíciójukat.

Argentína lehet a harmadik legnagyobb kukoricaexportőr, noha az aszály folyamatosan csökkenti a terméskilátásokat a dél-amerikai államban. Ukrajna, ha szerényebb mennyiséggel is, de őrizni tudja negyedik helyét a legnagyobb kukoricaszállítók között.