fbpx

Horsch: a permetezés nem Szent Péterért van!

Írta: MezőHír-2021/12. lapszám cikke - 2021 december 07.

Az utolsó gyomirtásokkal is hamarosan végeznek a termelők, utána jön a permetezők téliesítése és a hátradőlés. A hosszú téli napokon, reméljük, sokan eljárnak majd a rendezvényekre, és magukba szívják a tudományt, kiülnek a lesre, és eltársalognak a sorstársakkal. Javaslunk néhány hasznos témát a permetszer-elsodródástól a vetésforgón át a LEEB-technológiáig.

 

El kell kerülnünk a rezisztenciát

A növényvédelem nagyon „sötét zöld” lett. Azáltal, hogy egyre több hatóanyag kikerül a forgalomból, nagy a veszélye a rezisztencia kialakulásának. Azonban addig is, amíg ide elérünk, lesz egynéhány pofára esés. Lehet, hogy lefújtuk a búzát, de mégis fuzáriumos lesz. A fuzáriumgomba hasznos a szalma rothadásánál, de nincs szükségünk rá a malmi búzához.

A sok helyen rövid vetésforgó – merthogy jelenleg így gazdaságos, és a magas bérleti díjakat a kukoricából könnyebb kigazdálkodni –, azt hozza magával, hogy megjelennek a rezisztens gyomok. Mit tehet ilyenkor a termelő?

 

Elsodródás mérése szélcsatornában
Elsodródás mérése szélcsatornában

 

Arra kell nagyon odafigyelni, hogy elkerüljük a rezisztencia kialakulását. Ezt minél szélesebb vetésforgóval el tudjuk érni, mivel Magyarországon nagyon sok növényt lehet termeszteni. Minél hosszabb a vetésforgó, annál egyszerűbb a növényvédelem!

 

Tartamhatású koktél és mulcstechnológia

A talajélet nagyon fontos az egészséges élelmiszer előállításához. Minél kevesebbet bolygatjuk a földet, annál egészségesebb. Azonban folyamatosan előjön az egyik sarkalatos kérdés: kukorica után miként termeljünk egészséges búzát? Mulcstechnológiában? Egy elég hosszú vetésforgóban pl. nem kell kukorica után búzát termelni. Azonban egy szigorú és precíz növényvédelem mellett kukorica után is lehet mulcsos technológiával fuzáriummentes búzát termelni.

A növényvédelem alapköve a jó növényvédős, aki felismeri, hogy mit, mivel, mikor és hogyan! Csak azt hallom, hogy a német szaktanácsadók mindig koktélokat készíttetnek! Ezzel azt érik el, hogy a fő hatóanyag mellett különböző gyártók különböző kísérőelemeket használnak, és ezeknek a kombinációja sokszor hosszabb tartamhatást okoz.

Permetező: mit számít az 50 centi!? Ezenfelül a kérdés még csak annyi, hogy ami kijött a fúvókán, az hova kerül. Megérkezik-e, és ha igen, hány százalékban a célfelületre? Itt is nagyon sokan már el tudnak csúszni.

 

LEEB VL 2m hasmagasság
LEEB VL 2 m hasmagasság

 

Erre a kérdésre a válasz a diagramban van. Amennyiben a célfelülettől50 cm-ről 25 cm-re lejön a szórókeret, az elsodródás 20 százalékot csökken. Az 50 cm is brutál közel van az állományhoz! Nagyon sok termelőnek az is gondot okoz, hogy a szórókeretet az egész szélességében folyamatosan 50 cm-en tartsa. Ez inkább 70-80 cm között szokott lenni. Ez azt jelenti, hogy még nagyobb az elsodródás. Igaz, azt szokták mondani, hogy két méterrel odébb is az én földem van, így nem gond az elsodródás. Az a helyzet, hogy az a ködfelhő, ami a permetező mögött lebeg, el tud sodródni! Sőt, nagy valószínűséggel el is tud párologni, és akkor nem a növényre, hanem Szent Péterhez megy. Ott semmi keresnivalója. Majd a gazdának, amikor számonkéri Péter, hogy mit miért csinált…

 

Horsch permetező
LEEB LT: mindig a kezelésnek a legmegfelelőbbet

 

A LEEB megvalósította az optimális közelséget

A LEEB-nek sikerült egy olyan szórókeret-vezérlést megvalósítani, ami a szórókeret közepét bármilyen terepen stabilan tartja! Ezt giroszkóp, szögszenzor és levegős vagy hidraulikus aktív munkahengerek közreműködésével érik el. Az ultrahang-szenzorok csak a magasságállításban kapnak szerepet! Minél közelebb vagyunk a célfelülethez, annál jobb! Annál kisebb az elsodródás és áttételesen a veszteség! A veszteség csökkentése másik oldalon a minőség javulását jelenti. Amennyiben egy régi technológiával a szórókeretünk 80-90 cm-re járt a célfelülettől, és lejövünk 30-50 cm közé, és a régi rendszer hatékonyságával meg voltunk elégedve, akkor az új LEEB-bel gond nélkül vesszük az akadályt, ami a vegyszermennyiség csökkenéséből adódik. Továbbra is egészséges lesz a növényzetünk. Kevésbé terheljük a környezetet.

A LEEB azon szórókeretein, ahol a 25 cm-es fúvókaosztást találjuk (LT, GS és az önjárók PT, VN, VL), még a fúvókákkal is játszhatunk, így a borítottság minőségén is tudunk javítani!

A LEEB-bel eljutottunk a permetezés új dimenziójába, ahol a kevés is elég! LEEB-ezz, így takarékosan is hatékony vagy, és véded a környezeted!

 

SZERZŐ: SZÁSZ ZOLTÁN +36-30-7430302

Horsch