fbpx

A takarmánygabona lett az értékesebb

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 február 16.

Minden takarmánygabona kincset ér most, amit az árak alakulása is bizonyít. A hazai fizetőeszköz erősödése sajnos továbbra is az importot segíti.

kukoricahalom
Az állatok etetése lett a nagyobb kihívás (fotó: Horizont Média)

Összesimuló árak

Emelkedő trendet mutatnak a gabonák a párizsi tőzsdén. Az étkezési búza tonnájáért márciusi szállítással már 300 eurót adnak, és csaknem ugyanennyiért veszik a márciusi kukoricát is (298,5 euró/tonna). Eközben a keleti határunkra már a kukorica érkezik drágábban. Az ukrán kereskedők átlagosan 211 dolláros tonnánkénti áron adják át a kukoricát, míg a búzáért csak 206 dollárt kérnek.

A forint erősödésének köszönhetően a hazai importőröknek most sem kell többet fizetniük a kukoricáért, mint 75 ezer forintot, a búzáért pedig 73 ezret. A párizsi árszintek ennél jóval magasabbak: a kukorica értéke 114 ezer forintnak felel meg, a búzáé sem sokkal több, 114,6 ezer forint.

Drágább a kukorica, mint az étkezési búza

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint a kukorica ára február első hetében az egy évvel korábbi szintet 20 százalékkal múlta felül, tonnája átlagosan 108,1 ezer forint volt. Többet kértek érte a termelők, mint az étkezési búzáért (106,7 ezer forint/tonna), aminek tavalyhoz mérten még csökkent is némiképp az ára. A takarmányínséget jól mutatja, hogy csak a takarmánybúza értéke múlta felül a kukoricáét, ez a gabona 110,1 ezer forintosáron cserélt gazdát február első hetében.

Idevágó írásunk: Két év alatt 60 százalékkal zuhan az ukrán termelés.