fbpx

Hatalmas forgalmat generált a HORSCH

Írta: Szerkesztőség - 2019 március 27.

A HORSCH Maschinen GmbH. 2018-ban 402 millió eurós összértékkel történetének legnagyobb forgalmát érte el. Ez már sorozatban a harmadik gazdasági év, amikor a német cég kétszámjegyű százalékos növekedést tud produkálni.

 A 2017-es, 358 millió eurós forgalomhoz képest a 12%-os újabb növekedés számos tényezőnek köszönhető: új, jelentős beruházásokat vittek véghez számos telephelyen, illetve a szerviz, valamint a kutatás-fejlesztés területén.

Az ügyfél az első helyen

A HORSCH minden területen folytatja eddigi, ügyfélközpontú stratégiáját. Ez a talajművelés és vetéstechnika területére éppen úgy igaz, mint ahogy elmondható a növényvédelemről és a betakarítási logisztikáról. Miközben egyre több fejlesztést végeznek el a gépeken, a technológiákat is egyre jobban az egyes piacok igényeire szabják. Mindez a tökéletes szervizszolgáltatásokkal és a magasan képzett üzletkötők munkájával együtt azt eredményezi, hogy az ügyfél, éljen a világ bármely pontján, pontosan azt a gépet kapja, amely az ő konkrét igényeinek megfelel – legyen szó a talajkörülményekről, az ország vagy a klíma támasztotta igényekről, illetve a legkülönfélébb szükséges munkaszélességről.

Növekvő export

Az export aránya folyamatosan 81%-os, úgy, hogy közben a németországi forgalom is növekedett. A kelet-európai országokba irányuló export értéke 50%, ezen belül Ukrajnában született kiemelkedő értékesítési eredmény. Nyugat-Európában a 2017-es évhez képest 35%-os forgalomnövekedést sikerült elérni. Ebben a térségben 2018-ban Franciaország, Anglia és a skandináv piacok is rendkívüli mértékben fejlődtek. Az egyéb forgalom a világ többi részén értékesített termékekből tevődik össze, ahol az USA és Kína bizonyult a legnagyobb jelentőségűnek. Ez a harmadik szegmens is folyamatosan és erőteljesen növekszik, ami az új piacok fokozatos fejlődésének, illetve Brazíliában az ottani gyártás és értékesítés elindulásának köszönhető.  Általánosságban elmondható, hogy minden termékkör értékesítése növekedett, s a növényvédelem, illetve a szemenkénti vetéstechnológia válik egyre jelentősebbé.

HORSCH – mindenhol

A novemberi Agritechnica kiállításon a vállalat nem csupán az egyes termékkörök HORSCH-újdonságait tervezi bemutatni. A német cég a fókuszt első alkalommal helyezi a bio- és hagyományos gazdálkodás legjobb tulajdonságait ötvöző hibrid-mezőgazdaságra. Az ügyfelek tehát a mechanikai állományápolással kapcsolatos, illetve másfajta innovációkra is számíthatnak.

A nagyon ígéretes eredményekkel kecsegtető kísérletek, amelyeknek egy része a HORSCH saját kísérleti területein folyik, egészen a hannoveri kiállításra időzített piacra kerülésig zajlanak.

HORSCH-innováció

A társadalmi nyomás a mezőgazdaságot változásokra kényszeríti, amelyek kapcsán a hibrid mezőgazdaság lehet az egyik megoldás. Sok ügyfél szemében a HORSCH, innovatív technológiái révén sokkal többé vált, mint csupán egy gépbeszállító. A német cég különböző szemináriumokon, illetve többek között a saját terraHORSCH magazinja hasábjain agronómiai tudását is bizonyítja. Ilyen új technológiai megoldásnak számítanak például az applikációk, az Internet of Things (IoT – azaz tárgyak internete)-technológiák vagy munkaminőségének köszönhetően a DLG-teszt aranyérmével kitüntetett SingularSystem szemenkénti gabonavetés. A HORSCH egyre inkább az egészséges élelmiszerek modern és fenntartható előállításának véleményvezérévé és problémamegoldójává válik.

Növekvő cégbázis

A cég munkatársainak száma világviszonylatban 1600 fő. Hogy a minden területen növekvő termékigényeknek megfeleljen, a HORSCH minden német telephelyét erőteljesen fejleszti – az eddigi legnagyobb, 30 millió eurós értékben.

Befejezték a teljesen új csarnok építését Ronneburgban, és a landaui növényvédelmi termékeket előállító gyár kapacitását csaknem megháromszorozták.

A cég történetének legnagyobb beruházását Schwandorfban, a cég központjában vitték véghez, csaknem 23 millió euró értékben.

Az egyre nehezebbé váló klíma-feltételek, s főleg a szárazság miatt 2018-ban bizonyos piacokon kiugróan fejlődött a forgalom. A HORSCH cégvezetése azonban pontosan az említett nehézségek miatt prognosztizál 2019-re a mezőgazdaságigép-technológia területére újabb kihívásokat, még akkor is, ha az év kezdete kedvezően alakult.