fbpx

Alkalmazzuk az évezredeken át jól bevált agrárerdészeti rendszereket!

Írta: Csomor Zsolt - 2019 március 27.

Az agrárerdészeti rendszerek előnyeik ellenére sem terjedtek el hazánkban széles körben. Érdemes megismertetni a gazdákkal e többfunkciós mezőgazdasági lehetőség sajátosságait, előnyeit és az átálláshoz rendelkezésre álló vidékfejlesztési támogatási lehetőségeket. Ennek érdekében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos előadássorozatot tartott, amelyen az új vadkárfelmérési útmutató tervezetét is bemutatták.

Több szempontból is jó választás az agrárerdészeti rendszer

A földtulajdonosok termőterületeiken főként a mezőgazdasági művelés fenntartását választják, miközben léteznek olyan megoldások – mint az agrárerdészeti rendszerek, fásítások – amelyek ötvözik az egyes lehetőségeket, aminek köszönhetően a földhasználók nagyobb hasznot remélhetnek.
Különösen a kedvezőtlen adottságú mezőgazdasági területek számára jelent több szempontból is jó lehetőséget az agrárerdészeti fásítás: ezáltal hazánk faállománnyal való borítottsága úgy növelhető, hogy közben a mezőgazdasági termelést is fenntarthatjuk, ráadásul még támogatást is igénybe vehet ehhez a gazdálkodó.

A vadkárfelmérés terén nagy előrelépést jelenthet az új – mezőgazdasági, illetve erdei – egységes vadkárfelmérési útmutató, amelynek célja, hogy egyszerű, teljes körű, gyakorlatias és lehetőleg olcsó megoldást jelentsen a mindennapi gyakorlat számára, hangsúlyozta a kamara elnöke.


Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke (középen) a rendezvénysorozat sárvári helyszínén is beszélt az agrárerdészeti fásítások jelentőségéről

Több területhasználati mód egy időben, ugyanazon területen

Az agrárerdészeti rendszereknek környezet- és természetvédelmi tekintetben is jelentős a szerepük: ehhez tartozik a szénmegkötés, a víz- és talajvédelem, a biológiai sokféleség megőrzése, de a turizmus is.

Amennyiben a gazdálkodó fát telepít, mintegy 10 évig még gyérítésből sem számíthat bevételre. Ha viszont az erdőben erdei mellékterméket, gombát termeszt, sokkal hamarabb válthatja a munkáját pénzre. Főként igaz ez az olyan erdőkre – nyaras, akácos és fenyő –, amelyre inkább gondolunk ültetvényként, mint erdőként.