Ilyen technológia – csak ennyiért?

Majd csak tavasszal kezdődik a permetezés, de már most érdemes azon gondolkodni, milyen eszközt használunk majd. A jelenlegi vegyszerárak mellett nagyon nem mindegy, milyen hatékonyan ér célba a kijuttatott permetlé. Nem túl drága, mégis magas szintű gépre lenne szüksége? Ez a HORSCH AX vontatott permetezője!

Aki már használt permetezőt, pontosan tudja, mivel kell megküzdenie a gépkezelőnek: gyorsan haladni a megfelelő területteljesítményért, vigyázva, nehogy az állományba verjen vagy, rosszabb esetben, egy-egy bukkanónál földhöz csapódjon a keret. Mi lehet a megoldás? Feljebb emelni! Ám ha túl magas, belekap a szél a permetcseppekbe, nagy lesz az elsodródás, nem oda jut a vegyszer, ahová kell. A gazda meg vakarhatja a fejét, hogy kiadott egy csomó pénzt a megelőzésre és védekezésre, mégis beteg az állomány, kisebb a hozam. Minél alacsonyabban kell tehát vezetni a keretet, hogy ne sodródjon el a permetlé, ugyanakkor megfelelő sebességgel lehessen haladni. Az alacsony keretvezetés alapja a Leeb GS és LT típusokból sokaknak ismerős briliáns BoomControl, s ugyanezt alkalmazzák az alacsonyabb árkategóriájú AX permetezőben is.

HORSCH GS, LT é AX

A GS egyértelműen csúcskategória. Hat-, hét- és nyolcezer literes kapacitású, saválló, nemesacél tankkal rendelkezik. Jutányosabb árú a műanyagtartályos LT sorozat, de ennek felszereltsége és teljesítménye is inkább a nagygazdaságokba ajánlott: tartálya 4-5-6 ezer literes, keretszélessége 42 méter. Nem mindenkinek kell azonban rengeteg elektronika és túl sok technika. A HORSCH ezért új termékkategóriát vezetett be: az egyszerűbb, kedvezőbb vételárú, de tudásában kompromisszumot nem ismerő vonatott permetezőt, az AX-et. A HORSCH Leeb AX a permetezéstechnológia belépő modellje. Mindig hatékony, nagyon könnyen kezelhető, megbízható, a HORSCH permetezőkre jellemző, mindent eldöntő előnnyel; a BoomControllal. Kisebb és közepes üzemekbe ajánljuk, illetve szarvasmarhatartó telepekre saját gépnek, valamint olyan ügyfeleknek, akiknek nincs szükségük az LT számos felszereltségére.


A Leeb AX olyan termelőknek ajánlott, ahol kisebb traktorral működtetnék, de nagy hangsúlyt fektetnek a tökéletes növényvédelemre

 

Hogyan működik a BoomControl?

A piacon lévő permetezők keretét általában rugókkal és lengéscsillapítókkal csillapítják. Ez hol jobban, hol kevésbé jól működik; menet közben mindig adódik egy kis mozgás. S minél szélesebb a keret, a végénél annál nagyobb a középen még nem jelentős elmozdulás. Ezen elgondolkodva merészet léptek a HORSCH tervezőmérnökei: bevezették a piacon egyedülálló aktív keretvezérlést. Minden rugót és lengéscsillapítót száműztek a keretből, s helyettük két levegős munkahengert építettek be, ezek egyenlítik ki a terepegyenetlenségekből adódó mozgásokat. Hogyan? A munkahengereket giroszkóp vezérli: mint a gömb alakú irányzó a régi T34-es tankok irányzékában, hogy bármilyen terepen pontosan célra lehessen tartani. A divatos városnéző, kétkerekű, elektromos Segway rollerek giroszkóppal egyensúlyoznak. Gyorsítanak, ha vezetőjük előredől, s fékeznek, ha hátra – egy giroszkóp másodpercenként többször megméri, történt-e elmozdulás, s ennek megfelelően vezérli az elektronika a „gázt” és a féket. Hasonló giroszkóp van a permetező keretének közepében is, amely másodpercenként tízszer méri az elmozdulásokat. Ha gödörbe hajt a permetező, akkor természetesen elmozdul a giroszkóp is, amit azonnal kompenzál az elektronika: levegőt juttat a munkahengerbe az egyik oldalon, s vezet ki a másikon, tökéletesen középső helyzetben tartva a keretet. Ezt az egyedülálló konstrukciót már hat éve forgalmazza a HORSCH, rengeteg tapasztalatot szerezve a HORSCH Leeb GS és LT típusok BoomControljával. Bár a keret kicsit másképp néz ki, az AX-ben is ugyanez a technika. Az AX-et csak BoomControl Eco felszereltséggel lehet rendelni, amely két szenzorral nem csupán 20 km/h sebességet tesz lehetővé, hanem biztos kijuttatást is, maximum 50 centiméteres távolsággal a célfelülettől. Kezelése rendkívül egyszerű: csak aktiválni kell, s dolgozik magától. A Leeb AX műanyag tartálya 3800 liter keveréket és 400 liter tiszta vizet fogad be, 200 liternyi hely jut a habképződésnek is. Belső, illetve külső oldalának igen jó minőségű felülete könnyen tisztítható. A dugattyús membránszivattyú igény szerint 270 vagy 400 liter/perc teljesítményű, hajtása mindig kardántengelyes. Vezérlőközpontjának két mechanikus, többutas csapja közül az egyik a szívó-, a másik a nyomóoldalt vezérli. Egyszerűen működik, sok elektronika és automatika nélkül. A belső tisztítás teljesen hagyományos, a hígítási elv alapján, vagy opcióként folyamatos, egy kis kiegészítő szivattyúval. Jelenleg 18 és 30 méteres szórókeret-szélesség kapható, 5-13 szekcióra osztva. Fúvókakiosztása szabványos 50 centiméteres. Opcióként vonórúdkormányzás is rendelkezésre áll.

A BoomControl a Segway rollerekhez hasonlóan giroszkóppal egyensúlyoz

2019-ben a tervek szerint 170 AX-et gyártanak le és értékesítenek összesen Európában. Valószínűleg a magyar piacon is sikeres lesz a bevezetése, hiszen remekül lehet húzni a sok gazdaságban használt 100-120 lóerős traktorokkal. Ráadásul, az itteni elvárásoknak megfelelően, valóban egyszerű felszereltséggel is rendelhető az AX, a lehetséges változatok listája sem olyan hosszú, mint a GS vagy az LT modelleké. És ha idővel nő majd egy kicsit a büdzsé, még mindig el lehet indulni a GS és az LT irányába.

Szakvélemény Szabó Gábor termékmenedzsertől:

„Az AX permetezőt már 150-től egészen 225 centiméteres nyomtávval is tudják szerelni. A HORSCH Leeb AX permetezője kisebb gazdaságokhoz lett tervezte, ezért a legegyszerűbb traktorral, akár hidraulikacsatlakoztatás nélkül is lehet működtetni. Traktor oldalról kell egy TLT-csatlakozás és 12 V. Mindemellett a növényvédelmi minőség nem változott. A szórókereten minden 50 centiméteren találunk egy revolver fúvókatestet, ami lehet hármas vagy ötös állású, és elektromos vagy pneumatikus fúvókakapcsolású. Mivel a szórókeret vezérlése ezeknél a gépeknél is a Leeb BoomControl, tökéletesen tartja a célfelület feletti 50 centiméteres távolságot, és a régi permetezők zöméhez képest, ahol a szórókeret akár 70-100 centi között van a növénytől, 50–60%kal több permetlé kerül a célfelületre. A szórókeret 18-20-21-24-27-28-30 méter szélességekben érhető el. A szórókeret-szakaszolást lehet akár automatizálni is. A permetező ISOBUS-csatlakozású, így bármilyen monitorral összekapcsolható.”

SZÖVEG: VAS MAGDOLNA • KÉPEK: HORSCH

Ezeket olvasta már?

Az új HARDI NAVIGATOR „i” permetezőgépek kiemelkedő intelligens permetezési funkciókat kínálnak.
Ha január, akkor AgrárgépShow és AXIÁL
2020. január 22. és 25. között az AgrárgépShow rendezvényen mindenkit szeretettel vár az AXIÁL Kft.
24. Tiszántúli Növényvédelmi Fórum Debrecenben
Az új kártevők és betegségek nagy kihívás elé állítják a növényvédelmi szakembereket
Elérhető a Nufarm friss növényvédelmi kézikönyve
A Nufarm letölthető termékkatalógusa mindazt az információt részletesen tartalmazza, amelyre önnek szüksége lesz 2020-ban a növényvédelmi feladatok összeállításához.