fbpx

A klímaváltozás természetes, a Horsch-nak válasza is van rá

Írta: MezőHír-2024/4. lapszám cikke - 2024 április 10. -Hirdetés

Ami jelenleg történik, a klímakatasztrófa hangoztatása arra jó, hogy hisztériát keltsenek, és különböző érdekcsoportok különböző adónemeket tudjanak kivettetni, és ebből lesz olyan is, aki majd meggazdagodik. Ami viszont látszik, hogy ez a változás felgyorsult, és erre a sebességre nehéz válaszolni úgy az embereknek, mint a növényeknek.

Amit viszont fontos tudni, hogy a változással lépést kell tartani, és aki továbbra is a mezőgazdaságból, növénytermesztésből szeretne megélni, annak változni, változtatni kell. Ez bizony nehéz, egyre több odafigyelést igényel, és lehet, hogy a közel jövőben már különböző régiókban is lesznek olyan növények, amelyeket el kell felejteni.

Szalmakalap a szántóföldre, a víz érdekében

A legkritikusabb a termesztésben a víz. Minimum 20 éve arról beszél a nyugat-európai gépgyártók zöme, hogy az aratás után miért fontos a tarlóhántás, a „szalmakalap” a termőföldön, és miért lenne jó, ha minél kevesebbszer „nyúznánk” le a Föld bőrét! Nagyon sokan ezt meg is értették, és váltottak, léptek egyet előre. Ám ha megnézzük, hogy még mindig mennyi termőföld van kitakarva, akkor azt kell mondani, sokan még nem értették meg, milyen fontos lenne megtanulni az átállást.

Kitakart föld, szél, erózió
A kitakart földet elfújja az egyre erősebb tavaszi szél

Takarónövény védi a felszínt az eróziótól, és vizet tárol
Takarónövény védi a felszínt az eróziótól, és vizet tárol

Csakhogy az ezután következő technológiák e nélkül nehezen fognak működni. Egy jól bevált, elsajátított technológiát biztos nehéz leváltani. Egy új eljárás beüzemelése az elején hibákkal együtt okozhat terméskiesést, összességében előbb-utóbb mégis meg kell lépni. Ezért jobb előbb, mert a jelenlegi klíma még lehet, hogy most megengedi a hibákat.

A klímaváltozással karöltve jön az, amit a sertéshizlalók már ismernek, ami a kiszámíthatatlan ciklikusságú árakat jelenti. Abban a régióban, ahol éppen minden összejött, nagy termés lesz, a másik régióban pedig aszály vagy éppen árvíz van. Ez rángatni fogja és kiszámíthatatlanná teszi majd az árakat. Néhány meteorológiai jelenséget is érdemes figyelembe venni, aminek a tükrében látni fogjuk, hogy sokszor miért van már tavasszal aszály.

Avatar mulcstechnológiában
Avatar mulcstechnológiában

Avatar: no-till vetés gabonatarlóba
Avatar: no-till vetés gabonatarlóba

Minél melegebb a légtömeg, annál több vizet tud magába foglalni, így a tavaszi „kopár” talajfelszín jobban felmelegszik, több kipárolgó vizet fel tud venni. Azt is érezni, mintha a tavaszok egyre szelesebbek lennének. Ez is ennek az eredménye. Megindul a légtömeg erős levegőmozgással, majd valahol leteszi a „súlyát”, és ott dézsából ömlik a víz! Muszáj precízen vetni –de hogyan?!Nagyon sok dolog ellen nem tudunk tenni, de sok dolog ellen igen – vagy legalábbis a sebességet, ha csökkentjük, akkor van idő az alkalmazkodásra.
A jövő növénytermesztéséről, ha a vetéstechnikát nézzük, akkor el lehet azt mondani, hogy egyre színesebb lesz a termelők udvarán a vetőgéppark. Meg fogjuk találni a „régi” mulcsvetőgépeket és mellettük a no-till vetőgépeket. Miért? Aki aratni akar, annak vetni is kell! Azt is látni, hogy a néhány évvel ezelőtt a búza vetésére érvényes „jól van az úgy, éppen a földön legyen” szlogen kezd szertefoszlani, és ha éppen-éppen nyereségesek szeretnénk lenni, akkor minél precízebben kell elvetni. Abban a pillanatban, hogy az ősz esetleg csapadékmentes, nehezen vagy teljesen lehetetlen lesz magágyat készíteni, ekkor pedig olyan vetőgépre lesz szükség, amivel precízen a talajba tudjuk helyezni a magot. Akarva-akaratlanul, el fogunk jutni oda, hogy szükség lesz a no-till vetőgépekre. A korszerű no-till vetőgépek viszont alkalmasak a mulcsos technológiában is! Ezt bizonyítják a néhány éve indított kísérletek!

Mit tud az Avatar?

A Horsch az Avatar gépcsaláddal ezt az igényt elégíti ki, és ezért is már megtalálható a 3–12 m munkaszélességben többféle típus. Az Avatar csoroszlya nagy, akár 250–350 kg-os súllyal tudja a vetőtárcsát a talajba nyomni, így a nagyon szélsőséges esetekben is biztosított a vetőmag talajba helyezése. A precizitásról a vetőtárcsa mellett levő mélységtartó kerék gondoskodik. Hasonlóan a szemenkénti vetőgéphez, a mag beágyazását a magfogó kerék vagy az Uniformer guminyelv, a vetőbarázda zárását pedig a csoroszlya végén ferdén álló tömörítő végzi el. A pontosan elvetett magból kifejlődött növény gyökere akkor tud igazán fejlődni, ha a mag alatt egyenletesen növekvő tömörödés van. Ezzel találkozunk a Pronto-elvnél is, ahol a vetőcsoroszlya előtt halad a gumikerekes henger. Hasonló a helyzet az Avatar esetében is, ahol a mélységtartó kerék tömörít be a mag alá.

Avatar: no-till vetés kukoricatarlóba
Avatar: no-till vetés kukoricatarlóba

Avatar: kukorica után vetett gabona március elején
Avatar: kukorica után vetett gabona március elején

A mezőgazdaságban is változni, fejlődni kell. A klíma gyorsabban változik, mint mi, csapadékra lenne szükség, de a felhők sokszor csak elsuhannak a fejünk fölött. Az a véleményem, hogy a mezőgazdászok jól tennék, ha minden évben, minden parcellájuk mellé legalább egy csemetét ültetnének!

SZERZŐ: SZÁSZ ZOLTÁN 30-7430302

Horsch