fbpx

Nagyot esik kalászos vetőmagok ára

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 augusztus 09.

A termelési költségek magas szintje ellenére idén a tavalyitól alacsonyabb szinten várható a fémzárolt vetőmagok végfelhasználói ára, mivel a terményárak is nagyot zuhantak egy év alatt. A gombás évjárat miatt kiemelt figyelmet kell fordítani a vetőmag minőségére.

vetés
Tavalyról alig maradt vetőmag, az idei tételek szigorúan csávázandók (fotó: Horizont Média)

Erősen gombás évjárat után

A hűvös, csapadékos tavasz után megjelenő gombabetegségek jelentős problémákat okoztak az őszi kalászosok vetőmagjának termesztésében is. A Vetőmag Szövetség szerint ezért a közelgő vetési szezonban kiemelt jelentősége lesz az ellenőrzött, fémzárolt vetőmag használatának és a gombabetegségek elleni vetőmagkezeléseknek – áll a szövetség közleményében.

Idén az ország jelentős részén jelentkezett sárgarozsda és más gombabetegség. Ezek együttes hatása egyértelműen látszik az őszi búza és árpa betakarítási eredményein is. Az őszi árpák esetén a korábbi termésbecslésekhez képest akár több tonnás hozamelmaradás is tapasztalható a vetőmag-előállításban. A várható átlagtermés a vetőmag célú őszi búza és őszi árpa tekintetében az 4-5,4 tonna/hektár, a tritikálé esetében 4 tonna/hektár körül lesz.

36%-kal olcsóbb lehet a búzavetőmag

Takács Géza, a Vetőmag Szövetség elnöke elmondta: a Nébih adatait is figyelembe véve az őszi búza, az őszi árpa és a tritikálé vetőmagokból a várható készletek így is biztosítják a szakmailag elfogadható, 40% feletti felújítási arányt. A tavalyi nagy érdeklődés után az ókészlet mennyisége most minimális, érdemi hatást nem gyakorol az új készletekre. Mivel a kalászos terményárak sokkal alacsonyabbak az egy évvel ezelőttinél, így a vetőmag ára is esik.

A Vetőmag Szövetség az őszi kalászosok II. szaporulati fokú vetőmagjaira a következő tájékoztató árakat határozta meg: őszi búza esetében ez 158.000 Ft/tonna + áfa, míg az árpa és tritikálé esetében 141.000 Ft/tonna + áfa. Az ár a csomagolt, csávázott, fémzárolt vetőmagra vonatkozik, és az eladó telephelyén gépkocsira rakva értendő. A konkrét szerződéses árat a felek maguk határozzák meg.

Hozzátesszük: tavaly az őszi kalászsok meghirdetett ára még 246.000 forint volt, dupla annyi, mint 2021-ben, azaz követte a terménydrágulás mértékét, noha csak a gazdatársadalom kis részének sikerült az árcsúcson eladnia a termést. A jelenlegi vetőmagárak az előállítók számára ugyan csalódást okozhatnak, de ha a terményárakéhoz viszonyítjuk az áresés mértékét, akkor még mindig a vetőmagtermelő jár jobban.