fbpx

Carnadine-nal a levéltetvek ellen már a kalászosokban, tavasszal is!

Írta: - 2024 április 12. -Hirdetés

A kalászos kultúráinkat támadó rovarkártevők közül a vetésfehérítő bogarak után a levéltetvek jelentik a második legnagyobb veszélyt.

A levéltetvek több faja is károsíthat, kártételük viszont megegyezik. Betelepülésük már az ősz folyamán elkezdődik, és különösen a szeptember végi, október eleji vetésekben erősödik fel. Áttelelésüket az enyhe telek, mint amilyen a mögöttünk álló időszak is, nagyban segítik, így megjelenésükre már kora tavasszal számíthatunk, de a későbbi, tavaszi betelepülésük is jelentős. Tavasszal a nagyobb mértékű megjelenésükre a bokrosodás végétől egészen a virágzás vége – tejes érés időszakáig számíthatunk.

A levéltetvek a legnagyobb károsítást a vírusok terjesztésével okozzák, ami az ősszel betelepülő egyedek esetében nagyobb mértékű, ennél fogva veszélyesebb is, hiszen több idő áll rendelkezésre a vírusok átvitelére egyik növényről a másikra. A tavasszal betelepülő egyedek vírusterjesztő képessége kisebb, mivel a felvétel és az átfertőzés közötti időszak viszonylag hosszú. Így kevesebb idő áll rendelkezésre az átvitelre, ezért a vírusterjesztés és az abból eredő kár is mérsékeltebb, de azért nem elhanyagolható. A levéltetvek tavaszi kártétele elsősorban a levelek szívogatásában rejlik, amivel rontják a növények általános egészségi állapotát, a levelek összesodródásával csökkentik az asszimilációs felületet, továbbá a növényi nedvek elvonásával jelentős terméscsökkenést okozhatnak. A levéltetvek tavaszi betelepülését és felszaporodását az időjárás is jelentősen befolyásolhatja: szárazabb, melegebb évjáratokban erősebb, míg a hűvösebb, csapadékosabb tavaszokon kisebb mértékű.

A levéltetvek tavaszi szívogatása leginkább a hozamcsökkenés szempontjából veszélyes

A levéltetvek elleni hatékony védekezéshez komplex szemléletre van szükség. A korai vetések elkerülésével korlátozni tudjuk a kártevők őszi betelepülését, míg a levéltetvek áttelelésében nagy jelentőséggel bíró árvakelések irtásával csökkenthetjük az áttelelő populációk méretét. Emellett azonban szükség lehet inszekticides beavatkozásra is. A kalászostáblák rendszeres szemléjével ellenőrizzük a levéltetvek betelepülését, és ha már néhány egyedből álló kolóniákat találunk, szükséges elvégezni a kezeléseket.

A levéltetvek elleni védekezésben jelenleg a legelterjedtebb hatóanyagok a piretroidok. Taglózó hatásuk révén azonnali eredményre számíthatunk, viszont gyors bomlásuk miatt nagyon rövid, mindössze egy-két napos tartamhatással rendelkeznek. A felszívódó hatóanyagok hosszabb ideig hatnak, így tartósabb védelmet biztosítanak a folyamatosan betelepülő kártevők ellen. Ilyen hatóanyag az acetamiprid is, melyet a Nufarm ajánlatában a Carnadine rovarölő szer tartalmaz. A Carnadine közelmúltban elfogadott engedélykiterjesztése már lehetővé teszi a készítmény alkalmazását őszi és tavaszi kalászosokban levéltetvek ellen 0,15 l/ha dózisban, a kora tavaszi időszaktól egészen a virágzás végéig. Emellett a Carnadine engedélyt kapott takarmány-, vetőmag- és csemegekukoricában amerikai kukoricabogár és kukoricamoly ellen, valamint felhasználható burgonyában burgonyabogár ellen is.

Amennyiben a levéltetvek mellett a vetésfehérítő bogarak, illetve azok lárvái ellen is szükséges védekezni, akkor hatékony megoldás a Sumi Alfa 5 EC alkalmazása.

A Carnadine + Sumi Alfa 5 EC készítményeket tankkombinációban kijuttatva pedig egy menetben hatékonyan léphetünk fel a levéltetvek és a vetésfehérítő bogarak ellen, egy időben kihasználva a Sumi Alfa azonnali hatását a Carnadine tartamhatásával. A két rovarölő szer további előnye, hogy a kalászos technológiai csomagban jelentős árelőnnyel vásárolhatók meg.

Molnár Szabolcs
fejlesztési vezető

Nufarm

Kapcsolódó írásunk: Hatékonyabb őszi védelem a vírusvektor rovarkártevők ellen búzában és árpában.