fbpx

A KUHN a gyakorlatban is bemutatta friss fejlesztéseit

Írta: MezőHír-2023/08. lapszám cikke - 2023 augusztus 08.

Július közepén 20 országból több mint 120 szakújságírót várt Franciaországba a KUHN, hogy legfrissebb fejlesztéseit a gyakorlatban is bemutassa számukra. Több mint egy tucat újdonság debütált a szántóföldi bemutatókon, ezek közül itt most három géppel foglalkozunk részletesen, de érdemes lesz majd a GÉPmax szeptemberi számát is forgatni további gépújdonságok megismeréséért!

AXENT 90.1 vontatott műtrágyaszóró

A KUHN kiegészíti a műtrágyaszóró-kínálatát az új, nagyméretű vontatott modellel, az AXENT 90.1-gyel. Ennek tartálykapacitása 9400 liter, és 36 m-en, több mint 20 km/h sebességgel, precízen képes akár 400 kg/ha mennyiséget szórni. Maximális munkaszélessége akár 50 m is lehet. Az AXIS Power Pack szórási modullal van felszerelve, mechanikus meghajtással, amihez elegendő egy kis hidraulikateljesítmény is. Ezekkel a tulajdonságokkal a traktorok széles skálájához igazodik, 180 LE teljesítménytől.

Az AXENT 90.1 műtrágyaszóró számos csúcstechnológiával rendelkezik, mint például az EMC, CDA, VARISPREAD 8 vagy PRO, és teljesen automatikus szállítóegységet használ.

  • Az exkluzív EMC technológia (Electronic Massflow Control) lehetővé teszi a kijuttatott műtrágyamennyiség másodpercenkénti, egymástól független és automatikus beállítását a bal és jobb oldalon. Az ötlet egyszerű: a műtrágya áramlását minden egyes tárcsán mérik, így eltömődés vagy dugulás esetén az érintett kimenet áramlási sebessége azonnal és automatikusan korrigálódik, hogy mindkét oldalon a megfelelő adag műtrágyát juttassa ki.
  • A CDA elosztórendszer pontosabbá és állandóbbá teszi a szórást, még akkor is, ha a kijuttatási mennyiség, a munkaszélesség és a munkasebesség változik. Egy rendkívül lassan forgó keverő (17 fordulat/perc 360°-on) szabályozza a szórótárcsa előtolási sebességét, és elősegíti a műtrágya áramlását, miközben kíméletes a szemcsékkel. A három ponton elhelyezett adagolónyílások különleges kialakítása biztosítja a szórótárcsák fokozatos és egyenletes adagolását. Annak biztosítására, hogy a műtrágya a tárcsa megfelelő helyére kerüljön kiadagoláskor, egy speciális fedél irányítja a műtrágyaáramot, amíg a lapátok fel nem fogják.
  • A VARISPREAD berendezés lehetővé teszi a munkaszélesség beállítását közvetlenül a traktor ISOBUS-termináljáról. A VARISPREAD 8 berendezéssel a műtrágya mennyisége fokozatosan csökkenthető 8 szakaszon (oldalanként 4). A VARISPREAD PRO szakaszvezérlés két elektromos motorból, úgynevezett SpeedServókból áll, amelyek 2,5-szer gyorsabbak a hagyományos aktuátor motornál. A SpeedServók lehetővé teszik a nagysebességű és folyamatos munkaszélesség-szabályozást az ejtési pontok és a műtrágya kijuttatási mennyiségének egy méteres szakaszokon történő módosításával. Ennek eredményeképpen a szóráskép tökéletesen alkalmazkodik a parcella alakjához, optimális fedettséggel, még nagy sebességnél is.

A KUHN AXENT 90.1 tartálykapacitása 9400 liter
A KUHN AXENT 90.1 tartálykapacitása 9400 liter

  • A teljesen automatikus szállítóegység a szórótárcsák feletti előkamrában található. A szórómodulok pontos és rendszeres műtrágyaellátása garantált!

Az AXENT 90.1 műtrágyaszóró számos kényelmi funkcióval is büszkélkedhet, amelyek javítják a felhasználói élményt. Az elektronika tekintetében a gépet a CCI 800 vagy CCI 1200 ISOBUS terminálokkal vagy bármely más, a gazdaságban rendelkezésre álló ISOBUS-terminállal lehet vezérelni. Ezek a terminálok számos funkcióval rendelkeznek, mint például a kijuttatási mennyiség kijuttatási térképekhez való hozzárendelése, biomassza-érzékelővel és automatikus szakaszvezérléssel a VARISPREAD 8 vagy PRO segítségével.

Lehetőség van AUX-N joystick használatára is, mint például a CCI A3 színes érintőképernyővel. Végül a KUHN Connect megoldások és a MyKUHN portál optimalizálja a felhasználói élményt, lehetővé téve például az adatok átvitelét a gépről az irodába. Az első gépek a 2024-es trágyázási szezonra lesznek elérhetőek.

LEXIS vontatott permetezőgép

A KUHN továbbfejleszti a LEXIS permetezőgépekhez való felszereléseit. Az AGROSHOW-n és a SIMA 2022-en is bemutatott LEXIS 3800 új megoldást kínál a 4000 literes belépő szintű permetezőgépek szegmensében. Ez az üresen alig több mint 3 tonna tömegű gép kompakt, a vonóhorogtól a tengelyig tartó 4,30 m-es hosszával és 2,55 m-es teljes szélességével. A kézi (MANUSET) vagy segédkezelt (DILUSET+) beállítással a LEXIS mindenekelőtt egyszerű és hatékony. A legfejlettebb permetezési megoldásokkal felszerelve a LEXIS 3800 biztosítja a legfontosabbat: a megfelelő adagot a megfelelő helyre permetezi.

Nagyobb kapacitás, jobb teljesítmény. A LEXIS megnövekedett tartálykapacitásához való alkalmazkodás érdekében egy új PM400 szivattyú került bevezetésre, amely nagyobb teljesítményt biztosít. A LEXIS 3800 permetezőgépet mindössze 11 perc alatt lehet feltölteni, a permetezési teljesítmény pedig elérheti a 250 l/perc értéket, hogy a legigényesebb követelményeknek is megfeleljen!

Új szórókeret-kialakítás. A LEXIS vontatott permetezőgépekhez kapható szórókeretek továbbfejlődtek, és kizárólag EQUILIBRA felfüggesztéssel kapcsolódnak a géphez. Ez a felfüggesztés természetes háromdimenziós stabilitást biztosít a keretnek, mindig párhuzamosan tartva azt az alvázzal. A változások mellett a KUHN bevezette a vadonatúj, 18–24 m-es MES2 acélból készült kereteket is, amelyek robusztus kialakítással és bevált festékbevonattal biztosítják a tartósságot és a korrózióval szembeni ellenállást. Ami a talajkövetést illeti, a BOOM ASSIST új változatai minden LEXIS kerethez elérhetők.

Új abroncstechnológia. A vontatott permetezőgépek VF gumiabroncsokkal büszkélkedhetnek. A „Very High Flexion” abroncsokat úgy tervezték, hogy nagyobb terhelést is elbírjanak, így alacsony nyomáson dolgoznak, csökkentve a talajtömörödést, megőrizve a talaj szerkezetét!

Összekapcsolt szórófejek. Az ISOBUS CCI terminálok mostantól a KUHN CCI Connect Lite verzióval vannak felszerelve, amely tartalmazza a Wi-Fi modult, a Remote View és az Online CCI Update funkciót a különböző távoli szolgáltatások eléréséhez.

VB 3200 sorozatú, változtatható kamrás bálázó

A VB 3260-3290 modellek 10%-kal nagyobb kapacitást és bálasűrűséget biztosítanak A VB 3200-as sorozatban a KUHN négy új funkcióval és széles körű konfigurációs lehetőségekkel rendelkező modellt mutat be. Ez lehetővé teszi a gyártó számára, hogy kínálata szélesebb ügyfélkörre terjedjen ki. A nagyüzemi gazdálkodók és bérvállalkozók számára a VB 3260 és a VB 3290 lesz a legvonzóbb, a sokoldalúságra, az optimális teljesítményre és a jövedelmezőségre építve.

VB 3260-3290: Sokoldalúságra, optimális teljesítményre és jövedelmezőségre tervezve

A VB 3260 és a VB 3290 a kapacitást és a sűrűséget a megbízhatósággal kombinálja, ami a lehető legjobb megtérülést biztosítja az üzem számára. A nagyüzemi gazdálkodók vagy bérvállalkozók egész szezonban számíthatnak a bálázókra, amelyek tökéletes szalma- vagy szilázsbálákat készítenek, és mindent, ami a kettő között van. A bálaméretek 0,80 m és 1,60 m (VB 3260), illetve 1,85 m (VB 3290) átmérőig terjednek.

VB 3255-3285: A megbízható partner minden bálázási művelethez

A VB 3255 és VB 3285 bálázók olyan gazdák számára készültek, akik többcélú, erős és könnyen kezelhető gépet keresnek. A bevált bálakamra-koncepciójuk egyszerű, mégis kifinomult kialakítással kombinálva megbízhatóságot és teljesítményt kínál a legkülönbözőbb kultúrákban. A bálaméretek 0,80 m és 1,60 m (VB 3255), illetve 1,85 m (VB 3285) átmérőig terjednek.

A VB 3200-as sorozatban a KUHN négy új funkcióval és széles körű konfigurációs lehetőségekkel rendelkező modellt mutat be

VBP 3260-3290: Bálázó-csomagoló kombináci

A 3260 és 3290 modellek bálázó-csomagoló kombinációként is kaphatók. A VBP 3260 és VBP 3290 kombinált bálázók a megnövelt hátsóajtó-sebességnek köszönhetően 15%-kal gyorsabb bálaátrakodási időt biztosítanak. Olyan új csomagolófunkciókkal vannak felszerelve, mint a (szalma)bálák automatikus, párban történő kirakodása és a lassú szatellitforgatáshoz szükséges hold-to-run gomb

A legfejlettebb permetezési megoldásokkal felszerelve a LEXIS 3800 biztosítja a legfontosabbat: a megfelelő adagot a megfelelő helyre permetezi