Olaszországban mintegy 4 ezer hektáron termesztenek szamócát. A fóliás eperföldeken a szedési kampány már elérte a csúcspontját. A munkaerőhiány az egyetlen gondja a termelőknek, ezt megfelelő fajtaválasztással lehet tompítani.
Nagy terület
„Kiválóak a fényviszonyok, alacsony a páratartalom és süt a nap, az eprek egyenletesen érnek. Az eladott mennyiség folyamatosan nő” – mondja Demetrio Nicodemo, a dél-olaszországi Nicofruit termelési igazgatója. A cég közel 50 hektáron termeszt szamócát, naponta körülbelül 30 tonnát szednek le. A termés 90%-át olasz kiskereskedelmi láncokba szállítják, a fennmaradó részt az ország középső és északi részén lévő lakossági piacokra viszik.
Kevés munkáskéz
„A minőség és a mennyiség kiváló, legalább június közepéig az is marad az Inspire fajta kiváló tulajdonságainak köszönhetően. Ezt elég 9-11 naponként szedni, mégis változatlan érzékszervi tulajdonságokat mutat. A betakarítási időszak csaknem egy hónappal hosszabb lett így. Más fajtákkal ilyen hosszú idő alatt a termés több mint feléről lemondhattunk volna. Mindez különösen fontos most, amikor a fő probléma továbbra is a képzett munkaerő hiánya” – mondja a szakember.
Az elmúlt 3 hétben a betakarított szamóca átlagos súlya 55-60 gramm, emellett nagyon tetszetősek. A cég sok energiát fordít arra is, hogy erősítse az általa bevezetett Matera® márkát, hogy az eprek a szupermarketek polcain is elismert, keresett brandet képviseljenek.
Ezek a cikkek is érdekelhetik a témában:
Bogyós gyümölcsök: merre van még mozgástér?
Homoktalajon érik a finom eper