fbpx

Homoktalajon érik a finom eper

Írta: Kohout Zoltán - 2020 május 02.

A szamóca a legkorábban érő gyümölcsünk, aminek a szezonja április végétől június közepéig tart.

Sajnos, hazai termőterülete ma már a 700 hektárt sem teszi ki a munkaerő hiánya, az olcsó import és a szamócatermesztők fogyatkozása miatt. Egy hektárról általában 10-20 ezer tonnát szüretelnek: szabadföldi körülmények közt 10-15, fóliában 20-30 t/ha fajlagos hozam felett válik gazdaságossá a szamócázás, ami komoly szaktudást és magas fokú technológiai precizitást igényel.

A szakemberek idén normális-jó terméssel számolnak, amit egy erőteljes időjárás-változás negatív és pozitív irányba befolyásolhat. A tavaszi fagyok a fóliás állományokban nem okoztak érdemi károkat, bár a szabadföldi állományokban 20-30% körüli a virágkárosodás. A későbbi fajtáknál és az enyhébb lehűléseket elszenvedett termesztőkörzetekben ennél kisebbek a virágkárok.

A Bács-Kiskun megyei Pirtón, Czibolya Istvánék gazdasága sajnos a fagykáros termelőké közé tartozik, mintegy 50%-nyi termést vitt el a tavaszi hideg, de a termés minősége nagyon jó. –Nem tudunk annyit termelni, amit el ne tudnánk adni, nagy a vevőkörünk, megrendelésre megy az eper zöme – mondta István. A családi vállalkozásban a família több generációja vesz részt immár hat éve. István nem tagadja, hogy már februártól folyamatosan szinte egész évben rengeteg munkát ad nekik a Bakhátas, takarófóliás, egysoros ültetéssel, csepegtető öntözéssel termesztett finom és egészséges gyümölcs előállítása. Meggyőződése, hogy az itteni eper igazán a jó ízét, zamatát a pirtói homokos talaj adja.