fbpx

Növénytermesztők arattak a termékdíjátadón

Írta: MezőHír-2022/5. lapszám cikke - 2022 május 06.

Díjakkal ismerte el a szakmai zsűri a gazdálkodás minőségét, jövedelmezőségét javító újdonságokat. A 29. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Nemzetközi Szakkiállítás és Vásár rendezvényhez kapcsolódó pályázat kapcsán az elismeréseket 2022. április 11-én, Hódmezővásárhelyen, ünnepélyes keretek között adták át.

Termékdíjak, 2022, Hódmezővásárhely
Az idei díjak B. Kovács Emőke, képzőművész alkotásai

„A Magyar Növénytermesztésért Termékdíj Pályázat 2022” célja

A növénytermesztéshez kapcsolódó agrotechnikai, növénygenetikai, agrárinformatikai rendszerek, termékek fejlesztésében kiemelkedő cégek tevékenységét ismerik el a pályázat keretében, egyben felhívják a mezőgazdasági termelők, vállalkozók figyelmét az innovatív megoldásokra, melyek munkájukat jelentősen segíthetik a folyamatosan változó termelési környezetben.

A pályázati felhívásra a két kategóriában összesen 9 pályázat érkezett, melyek többsége a talajjavítás témájában, a szélsőséges időjárások okozta stresszhelyzetek kezelésére igyekezett eredményes megoldást nyújtani.

A hármas alappillér: az okszerű növénytáplálás; az élettani folyamatok támogatása; a stresszhatások elleni védelem

A Nagydíjat a Pro-Feed Takarmányozási, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. nyerte el „Az élettani támogató csávázás technológiája Terra-Sorb 4 macro radicular alkalmazásával őszi búza termésbiztonságának növelése és klímakitettségének csökkentése” című pályázatával. Az 1997-ben, kizárólag magyar befektetői háttérrel alakult cég kezdetben a gazdasági haszonállatok takarmányozására specializálódott, majd 2009-től a növények tápanyagellátásával bővítette portfólióját, hogy így a mezőgazdaság szélesebb vertikumában tudjon megjelenni.

Díjátadás, 2022, Hódmezővásárhely
A Pro-Feed Kft. támogató csávázás technológiáját nagydíjjal ismerték el

A vállalkozás kiemelt hangsúlyt fektet a munkatársak és a termelők szakmai képzésére, ennek érdekében folyamatos kapcsolatban állnak mind hazai, mind külföldi kutatóintézetekkel.

A szakmai zsűri figyelmét megragadó, nyertes technológia célja, hogy a magok csírázási folyamatának célirányos támogatásával növelje a kikelt növények számát, a növények fiatalkori növekedési erélyét és a potenciális kalászszámot (az oldalhajtások számának növelésével). Ezzel megteremthetjük a magasabb terméspotenciál alapjait, ugyanis a búza első két terméselemére van pozitív hatással a kezelés. A csíranövény kevésbé lesz kitett a környezeti hatásoknak, mert saját tartalékainak jobb hasznosításával, a gyökérzet intenzívebb, gyorsabb növekedésével hamarabb képes az energiaellátását biztosító levélzet kialakítására, amely a nagyobb biomasszatömeg létrehozását támogatja.

A Terra-Sorb 4 macro radicular teljes aminosavsorral rendelkezik, vagyis mind a 18 aminosavat tartalmazza szabad, aktív formában. A komponensben lévő szerves nitrogén és kén mellett aminosav-kelatizált (azaz azonnal és maradék nélkül felszívódó és hasznosuló) foszfort és káliumot is tartalmaz. A szerves vegyületek mennyisége és aránya, valamint a termék makroelem-tartalma annak felhasználásához optimalizált, ezáltal a növények gyökérzetének növekedését és fejlődését segíti.

Inputanyagok és termesztéstechnológiai ajánlások kategóriájában helyezettek

Első lett a TERRAGRO Kft. szelektált baktériumokat tartalmazó BIOFIL Klíma készítménye, melynek különlegessége abban rejlik, hogy nagy mennyiségben képes speciális vízmegkötő nyálkaanyagokat termelni.

Díjátadás, 2022, Hódmezővásárhely
TERRAGRO Kft. szelektált baktériumokat tartalmazó BIOFIL Klíma készítménye első lett

Az egyetemi és a szántóföldi vizsgálatok is azt igazolták, hogy a készítménnyel kezelt leromlott, szerkezet nélküli talajok esetében a termésátlagok jelentősen meghaladták a kontrollterületekét. A termék erőssége, hogy a kezelés eredményeként létrejött speciális környezetben a gyökérzetet védik a baktériumok, így a növény aszálytűrő képessége is jobb. Megfigyelhető volt még – főleg homokos talajoknál – a talajvíz- és levegőháztartás javulása, ugyanis a szer hatására az aggregátum- (talajmorzsa) stabilitás jelentősen növekedett. A zsűri értékelése szerint a cég (a klímaváltozás talajra gyakorolt hatásainak enyhítésére) kifejlesztett egy teljesen újszerű, mikrobiológiai talajoltó terméket, mely sok gazda számára nyújt majd segítséget a leromlott szerkezetű vagy homokos talajokon. Használatával javítható a talajszerkezet (különösen a talajok vízháztartása); a haszonnövény tápanyagellátása; a talajélet intenzitása. Mindez kiegyenlített és nagy hozamú termésátlagot biztosít, ezzel egyben hozzájárul a fenntartható gazdálkodáshoz.

A második helyezett az Alpha-Vet Kft. lett, a szélsőséges időjárási helyzetekben is segítséget nyújtó ALPHAPLANT üzletághoz tartozó termékeivel. A cég a termesztett növények környezetkímélő védelme érdekében, új termékfejlesztései révén szép sikereket ért el a növénytáplálás területén növénykondicionáló, illetve talajkondicionáló készítményeivel. Ki kell emelni, hogy a forgalmazott termékek természetes alapanyagúak, biominősítéssel rendelkeznek.

A harmadik helyezést az Agrofutura Kft. nyerte el az irányított aerob humuszkomposztálás eljárásáért. Ez egy olyan lehetőség a gazdák kezében, mellyel sikeresen tudnak reagálni korunk mezőgazdasági kihívásaira: az erodálódott, alacsony szervesanyag-tartalmú talajokra; a klímaváltozás időjárási hatásaira; a műtrágya hatékonyságára; a növényvédőszer-hatóanyagok körének szűkülésére; a minőségi élelmiszerek iránti növekvő vásárlói igényre, az inputköltségek emelkedésére; a kevesebb rendelkezésre álló munkaerő minőségére.

A megoldás a cég hitvallása szerint a legfontosabb erőforrás, a termőföld regenerációjában rejlik. Ennek kulcsa pedig a minőségi szerves anyag pótlása és az ezzel párhuzamosan a talajélet intenzitásának növelése. A legmagasabb fokú szervesanyag-feldolgozás a komposztálásban rejlik, a bemutatott módszer különösen sikeres ezen a területen.

Technika és technikai fejlesztések kategóriában helyezett cégek és termékeik

Az első helyezést az Axiál Kft. nyerte el a Class Liner 4700 Trend négyrotoros munkagépével. A közepes és nagygazdaságok részére egyaránt ajánlott, nagy teljesítményű, megbízható célgép segíti a korszerű mezőgazdasági vállalkozások szálastakarmány-betakarítását és rendkezelését.

Díjátadás, 2022, Hódmezővásárhely
Az Axiál Kft. által forgalmazott munkagép kategóriájában az első

A modern gép alkalmazásával csökkenthető a betakarítás időszükséglete, ezáltal üzemanyag-mennyiség és munkaóra egyaránt megtakarítható. A Claas a rendképzőn a mechanikus hajtást részesítette előnyben, mert az egyszerű és hatékony: a leoldó kuplung kiemelkedő erőátvitelt és megszakítás nélküli túlterhelés elleni védelmet biztosít a rotoroknak. Innovatív és szabadalmaztatott vázkialakításnak köszönhetően egyszerűvé teszi a gyors váltást a munka- és a szállítási helyzet között, illetve a munkaszélesség a vezetőfülkéből állítható. A sorozatgyártás előtt fárasztóvizsgálatoknak tették ki a gép robusztus vázát; több mint 20 000 hektár üzemi és gyakorlati tapasztalat, illetve tesztpadon töltött hosszú üzemórák után kerülhet a piacra a nyertes termék.

A kategória második helyezettje lett a Cont-Eco Kft., az elismerést a minőségi magyar vadháló, a TORPEDO hozta meg a cégnek. A tudatos magyar gazda választása lehet a vadkár csökkentése érdekében ez a hosszú távú befektetés, amely megvédi a termesztett kultúrát az állatok károkozásától.

Vadhálóra szükség van a mezőgazdaságban a szántóföldi vadkárok elhárítására, az erdőgazdaságok által használt erdőterületeken új kultúrák telepítésének megóvására, a vadászati ágazatban az állatok védelmét szolgáló vadkerítések létesítésnél.

A magyarországi vadhálógyártás piaci résének felismerését követően a cég megalkotta a hazai terméket. A TORPEDO Flex vadháló a kerítésmezőt érő fizikai hatásokra rugalmasan reagál minden terepen, bármely körülmények között. A vadháló különböző huzalátmérőkkel, változatos magasság- és rácsszerkezet-kombinációkkal kapható, ezáltal bármely állatfaj elleni védelemhez kiválóan alkalmazható.

Újdonságok, melyek a gazdák munkáját segítik

A bírálat során a szakmai zsűri figyelembe vette az adott termék újdonságtartalmát, hogy mennyiben segíti a gazdák munkáját, milyen mértékben növeli a termelés jövedelmezőségét. Ezen túl kiemelt értékelési szempontként szerepelt a kapcsolódó marketingstratégia is.

A szakmai zsűrit Prof. Dr. Gyuricza Csaba – a MATE (Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem) rektora, a zsűri elnöke, egyben a termékdíjpályázatok fővédnöke; Sipos József – a Sumi Agro Hungary Kft. területi képviselője, a Sipos Gazda brand tulajdonosa; Dr. Molnár Tamás Géza Ph.D – az SZTE Mérnöki Kar Gépészeti Intézet docense alkotta.

A díjazott cégek a 2022. május 5. és 7. között, a 29. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Nemzetközi Szakkiállítás és Vásár rendezvényen képviseltetik magukat, termékeik a helyszínen megismerhetőek.

A fenti termékdíjak ünnepélyes átadásának keretében került sor az állattenyésztési kategóriákban is az elismerések kiosztására, ahol a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. kapta idén a nagydíjat a „Fenntartható takarmányozási megoldások a vágósertés-előállítás környezetterhelésének és ökológiai lábnyomának csökkentése érdekében” című pályázatáért.

Barna Ferenc