Immunrendszerünk erősítésére, bizonyos gyomorpanaszokra előnyös választás lehet a sütőtök. Korábban írtunk e zöldség kedvező élettani hatásairól, hiszen már több hete kapható a piacokon, illetve az élelmiszerboltok zöldséges polcairól is beszerezhetjük. Azonban a következő hétvégén itt a Halloween (igaz a magyar kultúrában hagyományokkal nem rendelkezik ez az ünnep, de egyre divatosabb). A faragásra használt dísztökök nem sütnivaló csemegék – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.
A sütni valók az úgynevezett téli tökök:
Hazánkban a sütőtökfogyasztás mennyisége évről évre lassan, de biztosan növekszik, és az őszi-téli hónapokra koncentrálódik. A sütőtök íze édes, textúrája kellemes. Beltartalmi értékét a nagy karotin-, C-vitamin-, magas kalcium- és foszfortartalom adja. Jó tesz a látásnak, normalizálhatja a vérnyomást, javítja a prosztata működését, nyugtató hatása van, segíti a fogyást…
A halloween-tökök:
A zöldségesek, áruházak általában (de nem minden esetben) Halloween-tök néven árult termés biológiailag a cukkini, a patisszon és a spárgatök rokona. Utóbbiakat étkezési célra még zsengén szedik le, de termésük éretten – ahogy a Halloween-tököt is szedik – már kemény és ehetetlen. Magyarországon a Halloween-tök dísztípusa terjedt el, ami nem ehető, fogyasztása esetén gyomorpanaszok jelentkezhetnek. Nagy, élénk narancssárga színű, és alapvetően díszítési célra szánt, belül üregesebb.
Többféle Halloween-tökkel találkozhatunk, a 2-3 kilós fajtáktól (Gomez F1 – élénk narancssárga) a 9-18 kilósakig (Cronus F1 – enyhén lapos, bordázott termésű).
Érdemes tudni, hogy különösen a kisméretű, dekoratív fajták sok keserűanyagot (Cucurbitacin) tartalmaznak. Ezek a tökök mérgezőek lehetnek, de az ízük jellemzően kellemetlen, ami jó esetben elveszi a kedvet az elfogyasztásuktól.
Forrás: NAK közlemény