fbpx

Agrárhangulat: Tartunk 2024-től, de a nehezén túlvagyunk

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 február 14.

Az MBH AgrárTrend Index értéke 2023 negyedik negyedévében 33,6 pontra erősödött a 48 pontos skálán. A termékpályák egyes szereplői 35 pontos értéknél éreznék úgy, hogy minden rendben van. Ezt még nem értük el, és nem is minden alágazat érez javulást, de tény, hogy az élelmiszergazdaság egészében sokat javult a hangulat a Covid óta. Úgy tűnik, a bizonytalanságnál még a kiszámíthatóan nehéz helyzet is jobb.

Balról jobbra: Dr. Mezei Dávid, Hollósi Dávid, Héjja Csaba (forrás: MBH)

A szántóföldi termelők pesszimisták, az állattartók elégedettek

Az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának negyedévente közzétett elemzése szerint a Covid kitörése óta lassan, de biztosan javul a hangulat az agráriumban. Gyorsan hozzátesszük, hogy a mérés az élelmiszergazdaság egészére vonatkozik, és az egyes szereplők nagyon másképp ítélik meg a jelenlegi helyzetüket és kilátásaikat.

Forrás: MBH

Az indexet egyedülálló módon az állattenyésztési ágazatok húzták fel: a sertésre épülő termékpálya szereplői mutatkoztak a leginkább bizakodónak – túllendülve a 35 ponton is –, de a többi állatitermék-előállító is jónak ítélte a kilátásait. A sor másik végén – szorosan a gyümölcságazat mögött – egy másik meglepetés-termékpálya áll, ami a kukoricára épül – mutatott rá Héjja Csaba, az MBH Bank szenior elemzője. A tengeri már második éve veszteséget hoz, amit azért is viselünk rosszul, mert agrárexportunk egyik kulcsfontosságú terméke, és az országon belül is komoly iparágak épülnek rá (takarmánygyártás, etanolipar). Európa eddig kukoricahiányos terület volt, most azonban a szikráját sem érezzük ennek. Az árak olyan nyomottak, hogy nem fedezik a kukoricatermelés költségeit. Ez arra indítja a gazdálkodókat, hogy költségeket csökkentsenek.

Forrás: MBH

Ennek két módja van: vagy a ráfordításokat veszik vissza – ennek következménye egy kisebb termés lehet –, vagy a hatékonyságot fokozzák. Mivel az utóbbihoz nagyobb üzemméret, precízebb géppark szükséges, ez a megoldás nem mindenki számára áll nyitva. Lesznek, akik a költségcsökkentés legextrémebb módját választják, és parlagoltatni fogják a területük egy részét. Mások egészen feladják a termelést, és földjüket nagyobb gazdásoknak ajánlják fel művelésre. A birtokkoncentráció tovább folytatódik idén – mondta Hollósi Dávid üzletágvezető. A szakember ugyanakkor kiemeli: az index emelkedése arra utal, hogy az agrárium egészét bizakodóbb hangulat jellemzi, ami leginkább az infláció és a hitelkamatok csökkenésével és a hamarosan megjelenő pályázatokkal magyarázható.

Olcsóbb külső forrásokra vár az ágazat

Az agrárium hitelállománya – ami a beruházási aktivitást pontosan leköveti – névértékét tekintve is stagnált 2023-ban, reálértéken pedig 150-200 milliárddal apadt. A digitális átállást segítő pályázat, majd a 2022-es aszály és infláció elégette a gazdálkodók tartalékait, és takaréklángra csavarta a gazdaságot. Az átalányösszegű támogatások elértéktelenedtek, az ágazat most olcsóbb hitelekre és pályázati forrásokra vár. A bank agrár- és uniós kapcsolatokért felelős vezetője, Dr. Mezei Dávid elmondta, hogy vidékfejlesztésre mintegy 2700 milliárd forintnyi támogatás jut az új ciklusban, és ebből 1500 milliárd a beruházásokat fogja szolgálni. Új tevékenységek és új prioritások jelennek meg, támogatott szektorrá válik például a dísznövényágazat, és lesz kiírás erdészeti gépek beszerzésére is. Nagy figyelmet fog kapni az élelmiszeripar, hiszen ez teremti meg a belső keresletet a mezőgazdasági termékek iránt.

Mezei kiemelte: a hitelkamatok támogatása 10%-ot tehet majd ki az elnyert támogatási összegen belül. Tehát ha valaki 100 millió forintnyi pályázati pénzre jogosult, akkor a beruházásához olyan hitelt vehet fel, amelyben a kamattámogatás teljes összege nem haladja meg a 10 millió forintot. A szakember azzal biztatott, hogy idén visszatérnek a pár százalékos hitelkamatok, és könnyebb lesz támogatási előleghez jutni. Nem lesz szükség hozzá bankgaranciára, igaz, az előleg is kevesebb lesz, mint 50%.

Hollósi Dávid mindent összegezve úgy látja, hogy 2024 még nehéz év lesz, de kiszámítható. Költség és bevétel oldalon sem lesznek nagy kilengések az agrártermelésben, és szép lassan csordogálni kezdenek azok a pénzek, amelyekkel kialakítható egy új egyensúlyi állapot – de, sajnos, a mostaninál jóval kevesebb ágazati szereplővel.

MBH Bank

Lásd még a témában: A gépgyártók és a hitelezők is várják az agrárpályázatokat.