fbpx

20 fokos meleg után jön a mínusz 10: áremelkedés a vége

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 február 14.

Egyik hétről a másikra tört ránk a februári tavasz. Ilyenkor minden mezőgazdaságból élő térde megremeg: mi lesz, ha beütnek a fagyok? A közép-ázsiai országok már megkapták a riasztást. Többek között innen érkezik Európába a 600 forintos hagymaárakat letörő importáru.

fagyos hagyma
A fagyhatás növényfejlettségtől és érzékenységtől függ (forrás: gardenerspath.com)

Korán jött a tartós meleg

Drasztikus hőmérséklet-csökkenés fenyegeti a korai hagyma betakarítását Kazahsztánban, Üzbegisztánban és Tádzsikisztánban, a közép-ázsiai régió legnagyobb hagymaexportőreinél. A márciusban kezdődő kampány idejére erőteljes fagyok várhatók a térségben. Ez azért szomorú, mert az utóbbi napokban már a 20 Celsius-fokot meghaladó csúcshőmérsékleteket mértek ezekben az országokban, a mandula virágzásnak indult, és más csonthéjas növények fáin is megduzzadtak a rügyek. A korai zöldségfélék, például a káposzta és a sárgarépa betakarítására is megkezdték az előkészületeket a gazdák.

Az időjárási előrejelzések szerint azonban hamarosan visszatérnek az éjszakai, kemény fagyok. Tádzsikisztán déli vidékein mínusz 7-10 fok alá csökken a hőmérséklet, Üzbegisztánban és Kazahsztánban pedig 12-13 fokos mínuszokat jósolnak éjszakára. Az enyhébb fagyok nappal is kitartanak.

Mekkora veszélyt jelent a hagymára?

A hagymavetések esetében a károk mértéke attól függ, hogy milyen fejlődési fázisban éri a növényt a fagyhatás. A fejlett, több mint hatleveles állományok a stressz hatására magszárba mennek (nem képeznek fejeket), az épp csak megindult növények pedig elfagyhatnak. Az egyes fajták/hibridek érzékenysége is változó a hideggel szemben. A korábbi tapasztalatok azt mutatják, hogy a korai hagymák egy része ilyen időjárási helyzetekben valóban kiesik a termelésből, és a maradék termése is minőségi csorbát szenvedhet. A fagyok késleltetik a betakarítást is.

hagymaszállítás
A „sztán”-országokban nem bánják, ha kevesebb lesz a hagyma (forrás: daryo.uz)

A kínálat szűkülése jó hír a termelőnek

A termelők mindezek ellenére nem aggódnak, mivel a közép-ázsiai hagymapiacon még mindig nagyok a készletek és viszonylag alacsonyak az árak. A korai hagyma mennyisége a fagyok nélkül szintén kiugrónak jónak ígérkezett, ami végképp bedöntötte volna a piacot. A későbbi betakarítással a térség gazdaságai nyertek egy kis időt a raktárak kiürítésére, valamint esélyt kaptak a jobb árakra. Európai szemmel nézve mindez azt jelenti, hogy a déli tagállamok új termése is erős árszinttel léphet majd be a kiéhezett uniós piacra.

Lásd még a témában: Van az az ár, amiért megéri behozni az üzbég hagymát is.