fbpx

Biotrágya technológia egy harvardi laborból

Írta: Czékus Mihály - 2024 február 15.

A fenntartható mezőgazdasági megoldások elkötelezettjének számító, 2018-as alapítású, bostoni székhelyű Kula Bio egy agrár startup vállalkozás. Tevékenységük fókuszában a talajminőség és a talajfauna javítás áll. 

A cég szerves és fenntartható nitrogént állít elő nitrogénmegkötő mikrobák révén, amelyek helyettesíthetik a szintetikus nitrogént és a Haber-Bosch eljárást. A technológia az egyik cégalapító, Dan Nocera harvardi laborjából származik. Jelenleg a nitrogénmegkötő mikrobák nem élnek túl sokáig a talajban. Az új technológia révén a mikrobák a normál élettartamuk többszörösét is képesek elérni, növelve a hasznosságuk időtávját. Maga a fejlesztés azon az előfeltevésen alapult, hogy a hosszabb életű, természetes mikrobák erősebb tápanyag-kapacitással rendelkeznek.

kutató
A cég szerves és fenntartható nitrogént állít elő nitrogénmegkötő mikrobák révén

A Kula Bio technológiája növényagnosztikus és bármilyen típusú növényt képes táplálni, mivel nitrogént a talajban termelik és nem a növényben. Mivel a mikrobák csak akkor termelnek nitrogént, amikor arra szükség van, nincs nitrogén elfolyás.

A Kula Bio terméke a Kula-N biotrágya egyesíti a hagyományos műtrágyák költség-versenyképességét a biotermékek környezetbiztonságával. A fenntartható élelmiszerforrások iránti fogyasztói igény növekedésével a Kula-N biotrágya lehetővé teszi a mezőgazdasági termelőknek a tevékenységüket optimális költségszinttel, az elvárt hozam mellett végezzék. A Kula-N megőrzi a hagyományos nitrogén összes előnyét, beleértve az azonnali eredményeket is, de fenntartható és nem károsítja a talajt vagy a környezetet. Kórokozóktól mentes, és tipikus öntözési módszerekkel könnyen alkalmazható a szántóföldekre. 

A szintetikus nitrogén műtrágyák a világ üvegházhatású gázainak több mint 5%-át teszik ki évente. A Kula-N iránti kereslet növekszik, mivel a gazdálkodóknak országszerte meg kell küzdeniük a hagyományos, szintetikus nitrogénműtrágyák légköri kibocsátására és nitrogénelfolyására nehezedő növekvő nyomással.