fbpx

Mi az? Egészséges, finom és megfizethető…

Írta: Barna Ferenc - 2020 október 10.

Magyarországon közel 1.800 hektáron termesztenek sütőtököt. A fogyasztás évről évre, ha kis ütemben is, de növekszik. A hazai termelés nagyjából kielégíti a belföldi keresletet, az import áru kb. ezer tonna egy évben, szinte elhanyagolható.

 

 

A legnagyobb termőterületek

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében találhatók, de Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is magas a termelők száma, illetve nagy „sütőtők ültetvények” vannak. Jellemző fajták hazánkban a Nagydobosi, a Kiszombori, az Óvári hengeres, a kanadai Orange. Ez egyes típusúak eltérő jellemzőkkel bírnak, sütni általában mindegyik jó, de más-más konyhatechnikához nem ugyanazt a formájút vesszük a zöldségesnél, az eltérő külső jegyek már a beltartalomról is árulkodhatnak.

A sütőtökök vetési ideje április vége, május eleje. Jól alkalmazkodó, de nagy a hőigénye, érzékeny a fagyra, köztes növényként is megél. Fogyasztani általában októbertől januárig szoktuk, de szeptember végén már feltűnhet a piaci standokon, illetve kamrákban még kora tavasszal is találhatunk egészséges, süthető, hagyományos fajtájú sütőtököt.

A sütőtök íze édes, textúrája kellemes. Formája nagyon sokféle, lehet kerek vagy hosszúkás, sonka alakú. Változatos színekben pompázhat: narancssárga, kékes, zöld, szürke, fehér héjú. Beltartalmi értékét a nagy karotintartalom, C- és B-vitaminok, a magas kalcium- és foszfortartalom adja, de találunk benne cinket, mangánt, vasat.

 

 

Süssük, főzzük… és még egészséges is!

Sokan azt hiszik, hogy csak sütni lehet, azonban a felhasználása igen széleskörű lehet a konyhában: leves, köret, desszert, ivólé.

Kedvező élettani hatásai közül a bőrre gyakorolt jótékony hatását emelik ki a hölgyek leginkább, de ezen túl számos gyógyító- és egészségmegőrző hatással bír: légúti -, gyulladásos megbetegedések megszüntetése; tüdőkárosodás kezelése; allergikus köhögés -, asztma rohamok csökkentése; serkenti a máj működését, jótékony hatással van a bélműködésre; fogyasztásával redukálható a szív- és koszorúér, valamint a prosztatabajok kialakulásának kockázata. Alacsony kalóriatartalma miatt a fogyókúrázóknak is ideális étel készíthető belőle.

Hazája az Amerikai kontinens, Európába a spanyol hódítók hozták.

 

 

Egészben vásárolva ügyeljünk arra, hogy meglegyen a kocsánya, ne legyenek felületén puha, rothadásra utaló foltok. Amennyiben szeletben vesszük, húsa szép egységes, narancsos színű legyen.