fbpx

Az angliai Burgonyanapok sikeresen zárultak

Írta: Fodor Mihály - 2024 szeptember 30.

A szeptember elején a lincolnshire-i Nocton Farmon, a Dyson Farms birtokán megrendezett Potato Days UK sikeresen zárult, teljesítve a látogatók és kiállítók elvárásait. A kétnapos szántóföldi rendezvény burgonyabetakarítási bemutatókat, kísérleti parcellákat és közel 100, az ágazat különböző szereplőit képviselő kiállítót vonultatott fel. A szervezők, a DLG képviselői elégedettségüknek adtak hangot az esemény első megrendezése kapcsán, amelyen a két nap során körülbelül 2000 látogató vett részt.

Nagy sikert arattak a gépbemutatók

A rendezvényen hat csúcsminőségű burgonyabetakarító mutatta be tudását a vezető gyártóktól, így többek között az AVR, Dewulf, Grimme és Standen gépei vonultak fel, és keltették fel a látogatók érdeklődését, miközben a kifejezetten a bemutató számára termesztett, 12 hektáros területen dolgoztak. „Ez az első alkalom több mint 20 év után, hogy a brit gazdáknak és termesztőknek lehetőségük nyílt egy ilyen szántóföldi nap alkalmával különböző gépeket működés közben megtekinteni” – mondta Mark Taylor, a GB Potatoes iparági csoport elnöke. A látogatók mindkét nap 24 betakarítási bemutatón vehettek részt, ahol két- és négysoros betakarítógépek is dolgoztak különböző körülmények között. „Egy ekkora rendezvény megszervezése nem kis feladat, és a tapasztalt DLG csapatot dicséret illeti a lebonyolításért.” – tette hozzá.

Potato day

Emellett az AVR, Dewulf és Downs cégek burgonyakezelő sorai is bemutatásra kerültek, ahol az éppen betakarított terményt tisztították, válogatták és felpakolták – mindezek után a McCain üzemébe kerültek feldolgozásra.

Kiállítók az egész burgonyaágazatból

„Elégedettek vagyunk azzal a támogatással, amit a kiállítóinktól kaptunk, akik az egész burgonyaipar képviselői voltak” – mondta Dr. Lars Huf, az esemény projektigazgatója. „Közel 100 szervezet töltötte meg a célirányosan felépített sátrat és a külső bemutatóterületet, így minden látogató találhatott számára érdekeset. A kiállítók pozitív visszajelzéseket adtak, különösen a magas színvonalú gazdálkodókból és termesztőkből álló közönséggel kapcsolatban, beleértve számos írországi és hollandiai résztvevőt, akik eljöttek az eseményre.” – tette hozzá.

Kísérleti parcellák és új innovációk bemutatása

Tíz kifejezetten a rendezvény számára létrehozott kísérleti parcella biztosított lehetőséget a kiállítóknak új burgonyafajták, innovatív agronómiai megoldások és a fenntartható burgonyatermesztés legújabb technológiáinak bemutatására. Dan Hewitt, a Restrain globális márka brit menedzsere így nyilatkozott: „Nagy öröm volt, hogy bemutathattuk termékeinket a gazdáknak és termesztőknek ezen a rendezvényen. Rengeteg munkát igényelnek ezek a parcellák, és kiváló eredményeket tudtunk felmutatni.”

Andrew Howesman, a Howesman Agriculture képviseletében, hozzátette: „Ez volt a legjobb alkalom arra, hogy a Drip Irrigation (csepegtető öntözés) rendszert terepi körülmények között bemutassuk, és nagy érdeklődést keltett. Alig várom a jövőbeni Potato Days rendezvényeket.”

Potato day

Tanulás, tudásmegosztás és találkozási platform a gazdáknak

A látogatók számos lehetőséget kaptak a rendezvényen a találkozásra és kapcsolatépítésre, emellett a DLG Szakértői Színpada biztosított teret a két napon át tartó előadások és beszélgetések számára. A 25 előadó között iparági vezetők, egyetemi szakemberek és kutatók szerepeltek, akik olyan témákat boncolgattak, mint a gépesítés, az automatizálás és a mesterséges intelligencia, a nettó nulla kibocsátás, a vízgazdálkodás és a fenntartható termelésre vonatkozó szabályozások hatása.

Az esemény hivatalos megnyitóján René Döbelt, a DLG alelnöke így nyilatkozott: „A DLG vezető szerepet tölt be a tudásmegosztás, a technikai kompetencia és a gazdálkodási gyakorlatok fejlesztése terén. Egyedülálló platformokat teremtünk a tanulás, a megértés megosztása, valamint a technológia és innovációk bemutatása érdekében világszerte.”

„A Potato Days UK az első professzionális kiállítás és szántóföldi bemutató esemény a burgonyatermesztők számára hosszú évek óta, és örömmel hoztuk létre. A burgonyaipar kulcsfontosságú – hiszen az egyik legkedveltebb élelmiszert állítja elő világszerte –, és a brit és ír gazdák számára kiemelt növény. Azonban a burgonya termesztése nem könnyű feladat! Bizalommal tekintünk a jövőbe, hogy további rendezvényeket hozhassunk el erre a fontos piacra” – tette hozzá Döbelt.

A következő Potato Days UK, amelyet a gazdákért a gazdáknak szervez a DLG, várhatóan 2026 szeptemberében kerül megrendezésre az Egyesült Királyság burgonyatermelő régiójának szívében.