fbpx

Már most biztosra vehető a termésveszteség

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 január 05.

Európa nagy részén túl sok a víz. A friss vetések fulladoznak, az őszi betakarításúak egy része pedig még mindig kint van a földeken. Mindennek szomorú következménye van a gazdálkodók anyagi helyzetére, és behatárolja az idei termésszinteket.

belvíz
Tavakká alakultak a szántóföldek (fotó: Horizont Média)

A krumpli máris erősen drágul

Franciaország és Németország észak-nyugati részén, Hollandiában és Belgiumban nemcsak a belvíz, de az árvizek is komoly károkat okoztak. Mivel már az ősz is extrém csapadékos volt, a munkagépek október végén leálltak, és később is nehezen tudtak rámenni a földekre. Hollandiában egyenesen arról beszélnek, hogy az elmúlt 25 év legrosszabb betakarítási körülményeivel szembesültek, a burgonyatermés 5 és a cukorrépatermés 20 százaléka lehet még a kint a földeken. Németországban sikerült behozni a burgonyát, de kérdéses a minősége.

Már a betakarítás is költségesebben alakult, mint egy normál évjáratban: a munka lassan haladt, sok gázolaj- és munkaidő-felhasználással, nagy kopással. A sárdagasztás talajromboló hatását pedig számszerűsíteni sem lehet.

A vizes földekről bekerülő krumpli nem viselkedik jól a tárolókban, sűrűbb válogatásra és ezzel együtt emelkedő költségekre, átadási árakra lehet számítani a piacon. A terméskiesést a piac már beárazta: Hollandiában az ipari burgonya tonnánként 306 euróba, Németországban 300-310 euróba kerül, de Bajorországban akár 330 eurót is megadnak érte.

A kalászosok sorsa kérdéses

Mindemellett az őszi vetések is fulladoznak a vízben, mindegyiknél terméskieséssel kell számolni. Az oxigénhiányos földben hatalmas foltokban pusztul ki a kultúrnövényzet, a helyét tavasszal a gyomok foglalják el. Legutóbb azt írtuk, hogy az európai piac egyelőre nem foglalkozik a kalászosok potenciális terméscsökkenésével, de érdemes lesz figyelni az árakat, amint kitavaszodik. Idén megint előállhat az a helyzet, hogy a betakarítás hozza el az áremelkedést.

Kérdés, hogy a gazdálkodók romló anyagi helyzete mennyivel járul hozzá a terméscsökkenéshez. A 2023-ban felvett hiteleket a betakarítás eredményéből kellett volna rendezni, de ez nem biztos, hogy sikerült. A pénzhiánynak erős hatása van a 2024-es szezon ráfordítási szintjére. Magyarországon már az őszi vetések idején nagyobb arányú, saját fogásból visszavetett kalászostáblákról lehetett hallani, tovább csökkent a repce területe, és visszafogott volt a kiadott a műtrágya mennyisége is. Ha mostantól kezdve minden a lehető legideálisabban alakulna az időjárásban, akkor sem aratnánk csúcstermést idén.