fbpx

Ha így marad az idő, jövőre megint rengeteg orosz búza lesz

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 december 27.

Eddig minden elemző az ideinél kisebbre tette a 2024-ben várható orosz búzatermést. Az időjárás azonban olyan jól alakul, hogy a szakemberek egyre feljebb korrigálnak.

búzavetés
A magyar búzának ismét komoly vetélytársa lesz az orosz termény (fotó: Horizont Média)

Ideális időjárás a földeken

Az őszi búza szempontjából fontos, oroszországi régiókban kedvezőek az időjárási viszonyok a növények fejlődéséhez. Az elmúlt 30 napban lehullott csapadékmennyiség a normálérték 20-50%-kal volt több a szokásosnál, ami délen javította a talajok nedvességtartalmát, másutt pedig megfelelő hótakaró alakult ki.

Az őszi vetések állapota az átlagosnál jobb, az állományok mindössze 4%-a volt rossz állapotban november végén, szemben az ötéves 8%-os átlaggal. A következő két hét időjárási modelljei bőséges csapadékot és több fokkal az átlag feletti hőmérsékletet jósolnak a legfontosabb búzatermő régiókban.

A SovEcon elemző szolgálat ezért 1,5 millió tonnával 91,3 millió tonnára emelte a 2024-ben várható búzatermést. A korábbi előrejelzések 90 millió tonna alatti termést valószínűsítettek a jövő évre. (2023-ban 91,7 millió tonna volt a learatott kenyérgabona mennyisége.)

Viharok akadályozzák az exportot

A Rusagrotrans JSC elemzői szerint decemberben 3,8-3,9 millió tonna búza hagyhatja el az Orosz Föderációt. Az előrejelzést 4,5 millió tonnáról csökkentették le a déli kikötők instabil, viharos időjárása miatt. A 12,5%-os fehérjét tartalmazó, orosz búza december-januári exportára tovább nőtt, és elérte a 242-244 USD/t (FOB) értéket, azaz a 85 ezer forintot.

Lásd még a témában: Magyar esélyek az orosz búza árnyékában.