fbpx

DLG Feldtage 2024: a növénytermesztés következő szintje

Írta: Szerkesztőség - 2024 június 22.

Június 11. és 13. között 45 országból mintegy 17 000 látogatót vonzott a németországi Erwitte-ben található Brockhof birtok, amely az idei év választott helyszíne volt. A DLG Feldtage 2024 kiállítás nem csak hogy megerősítette pozícióját, mint növénytermesztési szakemberek számára létrehozott innovatív, nemzetközi rendezvényhelyszín, hanem forradalmi stratégiákat és innovációkat is bemutatott. A „Növénytermesztés a hagyományos kereteken kívül” vezérmotívum jegyében 18 ország 370 kiállítója mutatta be a növénytermesztés, a növénynemesítés, a növényvédelem, a mezőgazdasági technológia és a műtrágyák terén elért újdonságokat és stratégiákat.

A látogatók megismerkedhettek a szervező DLG (German Agricultural Society, Német Mezőgazdasági Társaság) új megközelítésével, amely azt demonstrálta, hogyan alkalmazhatják a sikeresen működő mezőgazdasági vállalkozások a „blue sky” (kék égbolt) gondolkodásmódot a termesztési és értékesítési stratégiáikban. A FarmRobotix, a DLG új platformja a robotika, a digitális gazdálkodás, az automatizálás, valamint a mesterséges intelligencia (AI) területén ünnepelte első bemutatkozását. A DLG Plaza helyszíne a több rendezvényszínpaddal, szakértői találkozási pontokkal és „pop-up előadásokkal” egészen újszerű módon nyújtott tájékoztatást az aktuális szakmai témákról. Az „Értéklánc napon” a teljes élelmiszerlánc állt a figyelem középpontjában, a több mint 2000 résztvevőt számláló DLG CropNight premierje pedig teltházas esemény lett, amely egészen újszerű külső hálózatépítési lehetőséget kínált.

A DLG a „Növénytermesztés a hagyományos kereteken kívül” témakörében három napon át kínált átfogó szakmai tájékoztatást, amely a szántóföldi növénytermesztés sikeres jövőjéhez szükséges stratégiákra összpontosított. A DLG Feldtage 2024 keretében a látogatók megismerkedhettek a legújabb fajtákkal, termesztési módszerekkel és technológiákkal, valamint meghívást kaptak arra, hogy saját szántóföldjeiken és hagyományos módszereiken túllépve olyan területekre is kitekinthessenek, mint a mezőgazdasági technológia, a biogazdálkodás és az értékláncok. A kiállítás és a szakmai program nemcsak kifejezetten a szakemberek számára nyújtott vonzó lehetőségeket, hanem megszólított mintegy 300 olyan újságírót és bloggert is.  Ők a növénytermesztési szakemberek számára biztosított helyszínt arra használták fel, hogy tájékoztatást nyújtsanak az ágazat számára hatékony innovációkról, valamint a kiállítókkal is élő kapcsolatokat teremtsenek.

„Termelékenység, éghajlatváltozás, digitalizáció – a növénytermesztés világméretekben folyamatos átalakuláson megy keresztül. Az új termesztési és növényvédelmi stratégiák, az új, rezisztens fajták, valamint a mezőgazdasági technológia, a robotika és a mesterséges intelligencia terén megvalósuló innovációk mind olyan eszközöket biztosítanak, amelyekkel a modern növénytermesztés egyszerre válik hatékonnyá és fenntarthatóvá. A szakmai rendezvényen a kiállító szakemberek a mezőgazdaság szempontjából releváns innovációkat vitatták meg, ugyanakkor azt is megmutatták, hogy milyen lehetőségek rejlenek a jövő növénytermesztésében” – mondta Tobias Eichberg, a DLG Service GmbH a vásárokért és kiállításokért felelős ügyvezető igazgatója. „A kiállítóink nagyon elégedettek voltak a szakmai látogatók minőségével” – fűzte még hozzá.

Dr. Lothar Hövelmann, a DLG e.V. vezérigazgatója a DLG Feldtage kiállítás kapcsán kiemelte még a magas szintű kreatív szakértelmet: „A DLG Feldtage rendezvényen mindenhol megfigyelhető volt a növénytermesztésben elért jelentős szakmai fejlődés. A nemesítéssel foglalkozó szakemberek meggyőző válaszokat adtak a klímaváltozás kihívásaira. A növénybetegségek és kórokozók mintafelismerése és értelmezése egyre pontosabbá és gyorsabbá válik. Mindez a rugalmas kijuttatási technológiával együtt a növényvédelmet valóban a következő, ‘Next Level’ szintre emeli.”

A látogatókat lenyűgözte a kiállított termékek és a szakmai információk gazdag választéka

Az első kiállítási felmérések eredményei azt mutatják, hogy a látogatók nagyon elégedettek a DLG Feldtage termék- és szolgáltatáskínálatával, a válaszadók 98 százaléka szerint a kiállítói és szakmai program lenyűgözte őket. Kiemelkedő érdeklődés mutatkozott az új vetőmagok és fajták, a mezőgazdasági gépek, a növényvédelem, a műtrágyák, a biogazdálkodás, valamint az új FarmRobotix kiállítási részleg iránt. A kiállítók számos piacképes robotmodellt vonultattak fel az erre a célra kialakított demonstrációs területeken.

A „Field Robot Event” címmel megrendezett eseményen a látogatók bepillantást nyerhettek a jövőbe, mégpedig azon a nemzetközi diákoknak rendezett versenyen, ahol a fiatal tehetségek saját fejlesztésű robotjaikkal versenyeztek egymás ellen, ezzel is megmutatva a jövő innovációs potenciálját. A gépbemutatók középpontjában szintén az újítások álltak: az új Live Arena a nézőtéri lelátókkal különösen vonzó helyszínül szolgált a látogatók számára. Az egyes gépek működéséről készült képeket drónok és webkamerák segítségével vetítették ki két hatalmas LED-falra.

Az új DLG Plaza a vásár teljes ideje alatt nagy látogatottságot élvezett. A gazdálkodók számára rendkívül hasznos volt a számos kapcsolatépítési lehetőség, valamint a három színpadon zajló szakmai programok, amelyeken mintegy 200 előadó vett részt. A látogatók hat különböző „meeting point-on” találkozhattak, valamint 42, egy-egy adott témának szentelt „pop-up előadáson” nyerhettek további szakismereteket.

A DLG és partnerei első ízben rendezték meg az Értéklánc Napot. A nap folyamán a teljes értéklánc érdekelt szereplői a hazai növényi alapú termékek hozzáadott értékének növelésével kapcsolatos kérdésekről folytattak megbeszéléseket. A bio-értéklánc szakértői megvitatták a bioágazat pozicionálását, valamint az értékesítési és forgalmazási stratégiákat. Ugyancsak az ágazaton belüli információcsere állt az ezt követő „Get-together” hálózatépítő rendezvény fókuszában, ahol kötetlen légkörben zajlott az eszmecsere.

A DLG CropNight mintegy 2000 látogatóval ünnepelte premierjét. A vendégek késő estig élvezték a hűs italokat és a hangulatos élőzenét. Az új „DLG-Feldtage-Camp” szálláshelyet teljes egészében betöltötték, ezzel is bizonyítva az elképzelés sikeres bemutatkozását. A kempinget hálókunyhók, lakókocsi- és sátorhelyek, valamint egy 24 órás, fesztiválhangulatú vásári élmény tette teljessé.

A DLG Feldtage társszervezői voltak Észak-Rajna-Vesztfália tartomány mezőgazdasági és fogyasztóvédelmi minisztériuma, a Raiffeisen Waren-Zentrale Rhein-Main AG (RWZ), Köln, és a Kasselben működő Raiffeisen Waren GmbH.

Kiállítói vélemények

„Közkedvelt látványosság volt az Észak-Rajna-Vesztfália standján elhelyezett ún. terménykerék, amely hasznos áttekintést nyújtott a szövetségi tartományban termesztett növények egymáshoz viszonyított részarányáról. A látogatók részletes információkat kaphattak a talajról és a talajgazdálkodásról, a műtrágya hatékonyságának növeléséről, az integrált növényvédelmi stratégiákról, az innovatív termesztési módszerekről és vetésforgórendszerekről, a vízvédelemről, az erózió csökkentéséről, a biológiai sokféleségről, a megújuló nyersanyagokról, az éghajlat- és talajmonitorozásról, valamint a növény- és termésanalízisekről. A stand látogatói nagyra értékelték a pártatlan műszaki információk kínálatának gazdagságát.”
Dr. Horst Gömann, az Észak-Rajna-Vesztfáliai Agrárkamara mezőgazdasági, megújuló erőforrásokkal és vízvédelemmel foglalkozó osztályának vezetője.

„Teljes mértékben megvalósult az a célunk, hogy a DLG Feldtage 2024-et az innovatív koncepciókkal és megoldásokkal kapcsolatos szaktudás átadásának platformjaként hasznosíthassuk, és hogy a mezőgazdaság fejlődése iránt lelkesedést ébresszünk. A látogatók hangulata végig kitűnő volt.”
Christoph Kempkes, vezérigazgató, RWZ AG

„A Deutsche Saatveredelung AG (DSV) helyi vállalatként nagyon elégedett a DLG Feldtage szervezésének menetével. A látogatók száma igen magas volt, a részletekbe menő megbeszélések pedig szakmai szempontból kiemelkedő színvonalon zajlottak. A DSV talajtermékenységgel és vetésforgóval kapcsolatos témái nagy figyelmet keltettek. A standon elhelyezett szabadon bejárható magaságyás igazi közönségcsalogató látványosság volt. Ez a megoldás lehetővé tette a látogatók számára, hogy a termőtalajt két szemszögből, felülről és a talajba befelé tekintve is szemügyre vehessék. A DSV új gabonafajtái nagy érdeklődésre tartottak számot. A nagy termőképességű, termőhelyhez igazodó és rezisztens fajták iránt komoly kereslet mutatkozik”.
Angelika Hemmers, marketingvezető, Deutsche Saatveredelung AG (DSV)

„Rendkívül elégedettek vagyunk a DLG Feldtage 2024 nemzetközi találkozóval. Ügyfeleink elismeréssel nyilatkoztak arról, hogy a gépek működését közvetlenül a terepen tapasztalhatták meg, és hogy élőben is megtekinthették a legmodernebb innovációkat.”
Elena Glitz, marketingvezető, CLAAS Vertriebsgesellschaft mbH

A kiállítás fő tematikájához illeszkedve a gazdálkodókkal együtt tudtuk megvitatni a „Next Level Farming” témakörét. Nem csupán megmutathattuk a mezőgazdasági technológiával kapcsolatos szakértelmünket, de választ adtunk azokra a kérdésekre is, amelyek a szántóföldi növénytermesztéssel kapcsolatosan merültek fel. Nagyon elégedettek vagyunk a szakmai tapasztalatcserével”.
Yves Desjardins, értékesítési vezető / CSO, LEMKEN GmbH & Co. KG

„A Naturland Tanácsadó Szolgálat, amely a Naturland Termelői Piacok Egyesülete és a Natur Saaten egyaránt igencsak sikeres 2024-es DLG Feldtage-programot tudhat maga mögött. Az évelő búza, az ökológiai nemesítés és a biogazdálkodásra való áttéréssel kapcsolatos információk számos látogatót vonzottak a standunkhoz.”
Celine Grau, marketing és rendezvényszervezés, Naturland