fbpx

Sikeres szakmai programok a 40. AGROmashEXPO kiállításon

Írta: MezőHír-2022/03 lapszám cikke - 2022 március 14.

Véget ért a 2022-es év első, nagyszabású kiállítása a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban. Bár az idei 40. AGROmashEXPO látogató száma – a járványhelyzet miatt – elmaradt a megszokottól, a csaknem 200 elégedett kiállító és a tizenötezer látogató igazolta a szervezők döntését, hogy itt volt az ideje visszatérni a virtuális világból a valódi kiállítói térbe.

AGROmashEXPO
A hazai agrárium az elmúlt években elkezdett érdemben felzárkózni versenytársaihoz

Több évtizedes hagyományt tört meg a világot és benne a világgazdaságot átformáló járványhelyzet 2021-ben, amikor az év első kiállítását, a magyar agrárium legjelentősebb találkozóját csak virtuális térben rendezhette meg a Hungexpo. A szervezők szerint ezért is volt különösen fontos az idei rendezvény. „Kiállítóink nagyobb része észrevette azt, hogy a járvány ugyan bezárt egy ajtót, de kinyitott egy másikat. Vagy mondjuk úgy: voltak olyan bátrak, hogy a korlátozások figyelembevételével, okosan a körülményekhez illesztve a megjelenést, újfent teljes fegyverzettel jelenjenek meg ügyfeleik és partnereik előtt” – így fogalmazott a kiállítás megnyitóján Ganczer Gábor, a Hungexpo vezérigazgatója. Hozzátette: a Hungexpo tavaly zárult megújulása teszi lehetővé, hogy a jövőben a korábbinál kétszer nagyobb kiállítási területen fogadják a kiállítókat. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium államtitkára a kiállítás megnyitóján elmondta: a hazai agrárium az elmúlt években elkezdett érdemben felzárkózni versenytársaihoz. „Ezt jelzi az is, hogy míg 2010-ben 41 százalékát érte el az EU átlagos termelékenységének, mára 66 százalékra javította azt. Nyertese lehet a következő éveknek, amelyet történelmi jelentőségű források alapoznak meg. A háromszorosára emelkedett vidékfejlesztési támogatások új dimenziókat nyitottak meg a gazdálkodók előtt” – mondta az államtitkár, hozzátéve, hogy a 2023-mal kezdődő évek támogatási stratégiájában továbbra is előnyt élveznek a fejlesztések, a digitális megoldásokat támogatópályázatok.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke szerint az agrártechnológia fejlődése rendkívüli, főképp azzal összehasonlítva, hogy a gazdálkodók évszázadokon át szinte ugyanazt a tudást adták át nemzedékről nemzedékre. Győrffy Balázs hozzátette, hogy a kamara fontos feladatának tekinti az újítások megismertetését a termelőkkel, hogy javíthassák a termelékenységüket, és ezzel egyre nagyobb jövedelmet érhessenek el.

Sikeres szakmai programok

A 40. AGROmashEXPO számos szakmai programot kínált. Ezek közül is kiemelkedett a Gabonatermesztők Országos Szövetségének hagyományos szántóföldi szakmai napja, amelyen ismert agrárszakemberek vitatták meg a mezőgazdaság előtt álló kihívásokat. Kiemelt figyelmet kapott több szakmai kerekasztal-beszélgetés, köztük a Portfolio Csoport Agrárgazdasági Fóruma, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet ökogazdálkodásról szóló konferenciája.

Első ízben szerepelt a kiállításon a NAK TechLab, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara hosszú távú innovációs programja, amely a magyar mezőgazdaság digitális modernizációjára fókuszál. A program célja, hogy különböző, mégis egymáshoz kapcsolódó programokkal támogassa a hazai agrárium hatékonyabbá tételét a digitalizációs megoldások segítségével.

A PREGA AgRobot Show látványos bemutatóin láthatták a résztvevők a mezőgazdasági robotika legizgalmasabb fejlesztéseit. A hazai gépgyártás aktuális trendjeit pedig a Mezőgépgyártók Országos Szövetsége kiállítóinak köszönhetően ismerhették meg a látogatók.

SZERZŐ: AJ