fbpx

Észszerűbb talajművelés, nedvességmegőrzés a Horsch-sal

Írta: MezőHír-2024/8.lapszám cikke - 2024 augusztus 07. -Hirdetés

A talajművelés vagy éppen nem művelés két táborra osztja a gazdatársadalmat. Van, aki el sem tudja képzelni forgatás nélkül, és van olyan is, aki azok irodalmát bújja, akik már nagyon régen no-tilleznek, és nem érti, hogy a másik tábor miért ragadt a barázdában.

Egy másik hasonlatot szeretnék ide hozni. Amikor a folyószabályzásokat végezték, és a Nagyalföldet lecsapolták, mindenki örvendett, mert, úgymond búzabányákat készítettek. Most, kb. száz év elmúltával azt látni, hogy ha nem történik valami, akkor a búzabányák kiszáradnak, és ott marad a kopár valóság. Mit szeretnék ezzel érzékeltetni? Semmi sem csak fehér vagy csak fekete.

Azt is hallani, hogy a nagy no-till régiókban (ahol több mint 40-50 éve no-tilleznek), már rég elkezdték a sávművelést, másik régiókban most kezdik különböző eszközökkel a mély műtrágyázást. A talajművelés intenzitását kell csökkenteni – ez nem kérdés. Hogy mennyire és mikor, mit csináljunk, ez már más kérdés.

Hogyan legyünk olimpikonok talajművelésben!?

A szármaradvány a felszínen vagy a felszín közelében hagyva gyorsan elbomlik. Ám néhány alaptáplálék, mint a foszfor vagy kálium, egész évben alig mozog a földben, így idővel a mély rétegekből elfogyhat.

Avatar – no-till vetés
Avatar – no-till vetés

No-till magas tarló
No-tillnél a tarló igen magas kell hogy legyen

Valószínű ezért is alakult ki a strip-till, illetve amit most látunk, a no-till régiókban, egyre több helyen nyúlnak hozzá a talajhoz, céltudatosan a tápanyag kijuttatásával. Általában, mint mindenütt az életben, az arany középút az, ami a legtöbbször hosszú távon eredményre visz. Természetesen látni néha extrém eseteket is, de ezek nagyon ritkák. Olyanok, mint egy világbajnoki vagy olimpiai érem: büszkék vagyunk rá, de tudjuk, hogy erre csak nagyon kevesen képesek. Mi legyen most akkor a talajműveléssel? Mennyire legyen intenzív? Kinek van igaza? – vagy éppen csak részigazságokból tevődik össze a rendszer? Mindenki olimpiai bajnok lesz?

Ultrasekély tarlóhántás
Ultrasekély tarlóhántás, minimális talajnedvesség-vesztés

Csapadék nélkül a föld felszínén, a szalmatakaró alatt kicsírázott magvak

A Horsch-nál több mint 25 éve létezik mulcskultivátor – Tiger, Terrano. Ezeket az eke, ill. a nehéztárcsa kiváltására találták ki. Akit a talaj érdekel, és nap mint nap ezzel foglalkozik, az látja, hogy milyen folyamatok mennek végbe, és milyen állapotban mit lehet csinálni. Azzal, hogy a lóerők növekedtek, a régi iskola követői akaratukon kívül is sokat tudtak hibázni. A ló vagy ökör vontatású eke sokkal kevesebb kárt okozott, mint manapság néhány száz lóerő. A lóerő nőtt, és megoldotta azt, hogy sok helyen nem kellett gondolkodni. Szügyig sárban nem sok lovat hajtottak a barázdába!

A talajműveléssel, ill. a tápanyag talajban való elhelyezkedésével a növények gyökereit is tudjuk irányítani. A vegetációs időszakban kb. 80-100 nap az, amikor 2-3 cm mélyen száraz a föld, és kb. 20-30 nap, amikor 10 cm mélyen van kiszáradva. Ha a tápanyagok nagy mennyisége ebben a rétegben vannak felhalmozódva, akkor az felvehetetlen a növény számára. Lehet a növények gyökere mélyen, vizet is fel tud venni, de ha nincs tápanyag, akkor éhezik.

A jó középút a nedvességőrző mulcskultivátor

Jelenleg a középút az lehet, ha mulcskultivátorral műveljük a talajt. Így a talajszerkezetben minimális kárt teszünk, és csak akkora intenzitással, amennyi szükséges. Nagy mennyiségű szármaradványt egyenletesen kell bekeverni a rétegekbe. Az első művelet – még ha sok termelőnél feltevődik is a kérdés, hogy ha száraz a talaj, miért csináljuk – a tarlóhántás. Sekély vagy ultrasekély kivitelben. A Horsch ennek érdekében kifejlesztett egy TerraCut kapát. Az összes kultivátorra felszerelhető, a MulchMix kapaszárny helyére, és a MulchMix vagy az LD orrbetéttel együtt használjuk. Így a már meglévő eszközünket „okosítottuk” fel! Miért sekély tarlóhántás? A kihullott magokat a talajjal keverjük, és amikor elég nedvességet kapnak, akkor kicsíráznak. Ezen felül elvágjuk a kapillaritást – ezzel a talajnedvességet bent tartjuk, még akkor is, ha úgy gondoljuk, hogy semmi nedvesség nincs a talajban. Közvetlenül az aratás után végezve a sekély tarlóhántást, későbbi esőket már készen kapják a talajok. Így minimálisra csökkenthetjük a nedvességvesztést.

Alap- és mélyművelés

Az alapművelést olyan intenzíven végezzük, ahogy a talajfelszínen levő növényi maradvány mennyisége és a pontos vetés biztosítása „megköveteli”. Amikor nagyon kevés a szármaradvány akkor csak az LD kapákkal dolgozunk, amikor nagy mennyiségű, akkor a MulchMix kaparendszerrel, a maximális bedolgozásért.

MulchMix kapa
MulchMix kapa

Cruiser 6 XL
Cruiser 6 XL – sekély tarlóhántás, talajfelszín-egyengetés

A mélyművelésnél nagyon fontos a talaj visszatömörítése, a belső erózió elkerülése végett. Ezzel a mélyben levő üregeket megszüntetjük, gyorsan visszaáll a kapillaritás, és a gyökerek jobban fognak növekedni. A növények gyökerei az egyenletesen növekvő tömörödést szeretik.

A Tiger vagy Terrano család gépei ezeket a kritériumokat nagyon jól teljesítik. Ezekkel a mulcskultivátorokkal, a különböző Horsch Partner-tartályok segítségével a helyspecifikus mélyműtrágyázást is el tudjuk végezni. Különböző kutatások mutatják, hogy a kiszórt műtrágya-hatóanyag milyen alacsony arányban hasznosul. Ezt a hasznosulási rátát lehet a depó műtrágyázással megnövelni, és a nyereségességet kézben tartani.

Terrano MT LD kapával
Terrano MT LD kapával

Nagyon hosszú és rögös az út amíg pontosan kikristályosodik az, hogy mit és hogyan kell csinálni a talajművelésben. A tudósok a 70-80 években figyelmeztettek már a klímaváltozásra (ami egy természetes folyamat), de most szembesül ezzel nagyon sok termelő.

Fendt
A takarónövény hűvösebben tartja a felszínt

Ezenfelül van olyan politikai irányzat, ami hisztériát kelt, és ebből remél szavazótábort összerakni. Most azt mondják, hogy még 50-60 évre van elegendő termőföld – amikor észrevesszük, hogy nagyon kevés maradt, akkor már vajon késő lesz-e? A véleményem az, hogy a mezőgazdász nagyon sokat tehet, egészségesebb élelmiszer állíthat elő, egy picit a klímára is hatással lehet, ezen felül a természetet formálhatja, és ezért jó lenne, ha minden gazdász minden évben minden parcellája mellé egy csemetét ültetne.

SZÁSZ ZOLTÁN 30-7430302

Horsch