fbpx

Kevesebb lesz az endívia

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 január 14.

Sem a betakarított mennyiség, sem a következő szezon termése nem mutat biztató képet az endíviatermelők számára. Az alapvető ok a késő őszi esőkben keresendő, de az ágazatot egyéb problémák is nyomják.

endívia
Gyökerét hónapokon át tárolják, mielőtt elindulna az új szezon (forrás: agro-market24.eu)

Északnyugat-Európa nem tudott mindent betakarítani

A francia endíviatermelők szerint az időjárási viszonyok még soha nem voltak annyira mostohák a termelés számára, mint idén. 2023 novemberének elején, amikor megérkeztek a szűnni nem akaró esők, az endívia kétharmada még kint volt a földeken. A salátatermesztő régiókban két hónap alatt nagyjából 500 mm csapadék hullott le, ami soknak bizonyult a növény számára. A franciáknak mostanra sikerült végezniük a betakarítással, amit például a Benelux államok termelői nem mondhatnak el.

A sok eső megártott a gyökereknek

Az endíviatermelők szövetsége szerint az idei évben szűkebb lesz a növény kínálata, mint az elmúlt 3 évben volt. A nagyon nedves betakarítási körülmények miatt a fejek nehezebben tárolhatók, így a következő szedésig szerény készletekkel rendelkeznek a hűtőházak. Másrészt az endívia sajátossága, hogy a cikória nemzetségbe tartozik, hosszú karógyökeret fejleszt, melynek „minősége” a termelés további kimenetét is befolyásolja. A következő évi termelést ugyanis a betárolt gyökerekből indítják el. A szezonvégi nedves körülmények között a gyökerek nem „értek be” kellőképpen, ami a következő ciklus eredményét máris meghatározza. Ezen felül az ágazatot is érinti a munkaerőhiány, és az, hogy az energiaválság idején sokan kiszálltak az endíviatermelésből.

Eső nélkül is van elég baj

Másrészt a megmaradt termelőknek jók az esélyeik arra, hogy az egyébként is lecsökkent kereslet idején megfelelő árakat harcoljanak ki maguknak. A szövetség azonban arra int, hogy az alapvető problémák megmaradtak. Ilyenek a hatóanyag-kivonás, a generációs megújulás igénye, a munkaerőhelyzet, a klímaváltozás, illetve az alternatív kultúrákkal folytatott verseny.

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Kiegyenlítődtek az árak, a fejes saláta elment a falig.