fbpx

Nem sikerült a mandula

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 november 03.

Spanyolország számára a mandula a legfontosabb dióféle, ezt termelik és ezzel kereskednek a legnagyobb mennyiségben. Európa többi országába is elsősorban innen érkezik a mandula, ezért nem mindegy, milyen áron tudják piacra dobni.

mandula
Más minőségű a spanyol és az üzbég mandula, de az előbbiből idén kevés van (forrás: alibaba.com)

Nagy visszaesés Spanyolországban

Tavaly jó volt a spanyol mandulatermés, 20%-kal haladta meg az elmúlt 5 év átlagát. Pedig a 370 ezer tonnás eredmény még gyengébb is volt a 2020. évinél (-12%), aminek az oka az áprilisi fagy volt. Spanyolország ez év szeptemberéig 110 ezer tonna mandulát exportált – ebben benne van az Egyesült Államokból érkező mandula pucolt reexportja is. (Lásd még a témában: Az USA nélkül dióból sem lenne elég az uniós piacon.) A tavalyi értékesítési szezonban a mandulaárak magasabbak voltak, mint az előző évben, a legmagasabb árat a biomandula érte el, 8 €/kg feletti értékkel.

Idén a minisztérium első előzetes becslései szerint a 2022-es tavaszi fagyok és a száraz időjárás következtében a mandulatermelés 43%-kal csökken, mindössze 209 ezer tonna várható. A legnagyobb terméskiesés Andalúziában (-57%), Valencia régióban (-55%) és Kasztília-La Manchában (-40%) tapasztalható. Átlag alatti a veszteség Murciában (-34%) és Aragóniában (-28%). Az idei szezon első árai emelkedő tendenciát mutatnak, a biomandula értéke viszont csökken. (Lásd ehhez kapcsolódóan: Válság és a luxustermékek, avagy miért nem megy a bio.)

Az USA-ban is gyengébb a termés

A termelési trendek a legfőbb beszállítónál, az USA-ban is hasonlók: idén 11 százalékkal lehet kevesebb mandulájuk, mint tavaly volt, a 2020. évi csúcstól pedig 16 százalékkal maradhat el az eredmény. Fontos megjegyezni, hogy az USA és Spanyolország a világ két legnagyobb mandulatermelője, így pusztán a termés alapján nem sok jóra számíthat a fogyasztó. A kezdőárak az eddigi csekély kereslet miatt alacsonyak voltak, de az ágazat bízik az emelkedésben. Eközben üzbegisztáni nagykereskedők 6-11 dolláros kilónkénti exportáron kínálják a pucolt biomandulát az Alibabán. Európa számíthat a török mandulatermésre is, ami jobbnak ígérkezik a tavalyinál.