fbpx

A spanyolok is import krumplit esznek

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 november 04.

A spanyolok által exportált zöldség-gyümölcs mennyisége 7 százalékkal csökkent, míg a behozatala 5,5 százalékkal nőtt ez év októberéig. Értékben előnytelenebb a változás: a kivitel 3 százalékos növekedése mellett az import 11 százalékkal nőtt. A zöldségeken kerestek a legtöbbet, de azon is buktak a legnagyobbat a kereskedés során.

Fontos alapélelmiszer (fotó:Barna Ferenc/Horizont Média)

Előnytelen mérleg

A Spanyol Zöldség- és Gyümölcsexportőrök Szövetségének (FEPEX) adatai szerint a 2022 január-szeptember között exportált gyümölcs- és zöldségfélék mennyisége 7 százalékkal csökkent (8,3 millió tonna) 2021 azonos időszakához képest. A kivitel értéke azonban 3 százalékkal nőtt (10,98 milliárd euró). Az importált zöldség-gyümölcs mennyisége kevésbé bővült, mint az exporté (+5,5%, 2,4 millió tonna), viszont értékét tekintve nagyon előnytelen a változás: 11 százalékkal többet költöttek a spanyolok a behozatalra (2,4 milliárd eurót), mint tavaly ilyenkor – számol be a FruitVeB. Azaz a kereskedelmi mérlegben az import bővülése csaknem négyszeresen felülmúlta az exportét.

A zöldségen lehetett nagyot keresni és bukni

A zöldségek kivitele mennyiségben 5,5 százalékkal csökkent, de értékben 8,5 százalékkal,4,7 milliárd euróra nőtt. Sajnos a magas árak meglátszanak az importadatokon is. Ez mennyiségét tekintve 13,6 százalékkal (1,1 millió tonna) emelkedett, ami értékben már 27 százalékos többletkiadást jelentett (714 millió euró). Itt meghatározó szerepe van a teljes behozatal 58 százalékát kitevő burgonyának, de a paradicsom (144 ezer tonna) és a paprika (56 ezer tonna) behozatala is jelentős.

Gyümölcs: meglátszik a gyenge baracktermés

A kivitt gyümölcsök esetében még aggasztóbbak a folyamatok: a 8 százalékos mennyiségi visszaesés értékben is 1 százalékos csökkenéssel járt (6,2 milliárd euró). Ezt a FEPEX szerint elsősorban a csonthéjasok termésének és kereskedelmének visszaesése okozta, mivel Katalóniában és Aragóniában áprilisban igen rossz időjárási körülmények uralkodtak. Különösen az őszibarack esetében csökkent az export mennyisége (-28,5%). A nektarin esetében is kétszámjegyű volt a csökkenés (-22,5%).

A gyümölcsimport bővülése mennyiségben minimális volt (-0,4%, 1,3 millió tonna) értékben viszont 5 százalékkal (1,9 milliárd euró) nőtt. Az importált gyümölcsök közül hagyományosan kiemelkedik a banán (255 ezer tonna), az ananász (101 ezer tonna) és az alma (128 ezer tonna), de megjegyzendő, hogy az utóbbi években óriási mértékben nőtt a görögdinnye (144 ezer tonna, +30%) és az avokádó (130 ezer tonna) importja is.

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Fólia fólia hátán: 37 ezer hektárt fedtek be a spanyolok.